Coronavirus

Column: Knalfeest

Publicatiedatum: 
26 sep 2017
Sinds jaar en dag zijn Oud en Nieuw en het afsteken van vuurwerk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een mooie traditie, waarbij we tegelijk met alle mensen in heel Nederland het nieuwe jaar knallend verwelkomen. Vaarwel verleden, op naar een nieuwe toekomst.

De laatste maanden lijkt het erop dat in de gemeente Tubbergen Oud en Nieuw niet meer alleen in de nacht van 31 december en 1 januari plaatsvindt, maar ook in de nacht voor je verjaardag. En dan vooral als je 50 wordt. Want dan sluit niet je niet alleen opnieuw een levensjaar af, maar begin je ook aan de tweede helft van een eeuw. En als je geslaagd bent voor je rijbewijs? Of voor je opleiding? Ook dan is er sprake van een nieuw tijdperk. Kortom, voor steeds meer inwoners van onze mooie gemeente wordt het afsteken van vuurwerk niet meer beperkt tot de jaarwisseling , maar  zijn er steeds meer gelegenheden waar vuurwerk aan te pas komt.

Dat is natuurlijk beregezellig voor de gasten van zo’n knalfeest. Maar als je net een uurtje slaapt en dan opeens opschrikt van vuurwerk, is het soms moeilijk om de slaap weer opnieuw te vatten. Dat geldt zeker voor baby’s en peuters, die daarbij ook hun ouders uitgebreid wakker houden. Om nog maar niet te spreken van angstige honden, bange katten of op hol slaande paarden en koeien. Kortom, het is vast niet voor niets dat ooit is besloten om alleen te knallen op de laatste dag van het oude en de eerste dag van het nieuwe  jaar.

De laatste weken druppelen er steeds meer meldingen over vuurwerkoverlast bij ons binnen. Dat nemen wij serieus, maar het roept ook vragen op. Kan je zoiets verbieden? Hoe dan? En hoe wil je daarop handhaven? Het gaat soms maar om enkele knallen, dus dat is in de praktijk moeilijk te regelen.

Blijft er maar één ding over en dat is het gesprek aangaan met elkaar. Bij voorkeur niet in de nacht van het feest, maar een paar dagen later onder het genot van een kop koffie. Best spannend, want durft u uw dorpsgenoten hierop aan te spreken? En andersom: hebben de vuurwerkafstekers door dat ze toch wel wat overlast veroorzaken? Ook dat is Mijn Dorp 2030. Samen de schouders eronder en zoeken naar een oplossing, voor een nieuw begin.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-