Coronavirus

Column: Kleurrijk

Publicatiedatum: 
17 okt 2017
Het is herfst. Een nieuw en vooral kleurrijk seizoen, dat het meest tot uiting komt in de natuur. Dat mochten wij, en velen met ons,  afgelopen zondag tijdens de Herfsttintentocht in Vasse aanschouwen. Ook de mode verandert per seizoen van kleur en geeft met name de dames altijd weer een reden om iets nieuws aan te schaffen.

Afgezien van de seizoenen, leven we met ons allen in een kleurrijk land met een grote diversiteit aan culturen en mensen. Wat betreft een kleurrijke cultuur, daar kunnen wij in de gemeente Tubbergen ook wat van. Denk alleen maar eens aan het carnaval, het bok verbranden of de spannende derby’s op de voetbalvelden waarbij rood, geel, blauw of groen tegen elkaar spelen.. Deze en andere kleuren wapperden vorige week als regenboogvlag voor het gemeentehuis. Hiermee hebben we willen uitdragen dat iedereen zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid.

Heb je het over een college, dan denk je al snel aan een politieke kleur. En dat is geen rare gedachte, al geldt dat niet voor burgemeester Haverkamp. Zij is één van de weinige partijloze burgemeesters in ons land en dus politiek kleurloos. Dat geldt overigens juist weer niet voor haar persoonlijkheid en haar kleding.

Maar dat is allemaal uiterlijk. Waar wij onlangs achter zijn gekomen, is dat ieder mens ook zo zijn eigen innerlijke kleuren heeft. Dat klinkt wat vaag en zo dachten wij er aanvankelijk ook over, maar het blijkt echt waar te zijn.

Net als vele andere mensen, hebben ook wij als college af en toe een teambuildingssessie. Tijdens zo’n sessie legde  een zogenaamde kleurencoach ons uit dat ieder mens zo zijn eigen kleurenpalet heeft. En dat dit allemaal te herleiden is naar onze interne drijfveren. Voorbeeldje: iemand die zich graag laat uitdagen en voor het resultaat gaat  is oranje. Mensen die paars zijn houden van tradities en laten graag alles bij het oude. Blauwe mensen bekijken zaken vanuit meerdere invalshoeken en kunnen goed relativeren. Mooi om te ervaren dat wij als college alle zeven kleuren van het palet bestrijken, met oranje als onze sterkste kleur en paars de minst sterke. Elk lid van het college heeft zijn eigen kleuraccenten, waardoor we elkaar goed aanvullen. Dat idee hadden we al wel zo’n beetje, maar het is nu wetenschappelijk bewezen.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-