Coronavirus

Column: Kanjers

Publicatiedatum: 
4 sep 2018
Er wordt heel wat afgewandeld en -gefietst voor het goede doel. De bekendste is de Alpe D’HuZes voor het KWF Kankerbestrijding, maar ook voor andere ziekten en aandoeningen wordt volop gesport. Zo fietsen Rudi en Dianne Loohuis uit Harbrinkhoek in de laatste week van augustus de Tour for Life. Een loodzware tocht van maar liefst 1300 kilometer in acht dagen tijd waarmee ze geld op hebben gehaald voor de Daniel den Hoed Stichting, die kankeronderzoek financiert.

Op 22 en 23 september stapt Monique Heijink uit Manderveen op de fiets om samen met een team van familie en vrienden de estafettetocht 2bike4alzheimer te gaan doen. Een pittige tocht waarbij ze zoveel mogelijk geld hopen in te zamelen voor onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer.

Monique is één van de duizenden mantelzorgers in ons land. Mensen die dag in dag uit klaar staan voor een naaste die door ziekte niet voor zichzelf kan zorgen. We staan er veel te weinig bij stil, maar hoe zou de wereld van patiënten eruit zien zonder mantelzorgers? Datzelfde geldt trouwens ook voor pleegouders. In Nederland is er een tekort aan pleegouders. Dat betekent dat er veel te weinig opvang is voor kinderen die tijdelijk niet bij hun ouders kunnen wonen. Pleegzorg Nederland is naarstig op zoek naar ‘3.500 supergewone mensen’ die tijdelijk een kind willen opvangen. Ook in Tubbergen wonen zulke supergewone mensen. Volgens hen brengt het niet veel extra werk mee, maar wel gezelligheid. En als je daarmee ook nog eens anderen helpt, dan is dat een echte win-win-situatie. Wie informatie wil over het pleegouderschap is bij hen van harte welkom.

Behalve mantelzorger en pleegouder zijn er tientallen vormen van vrijwilligerswerk, variërend van het organiseren van Open Eettafels tot het geven van sporttraining. Gelukkig zijn er ook in onze gemeente veel mensen die zich op de één of andere manier belangeloos inzetten voor de samenleving. Kanjers die daar zelf vaak net zoveel plezier aan beleven als de mensen die zij helpen. Heeft u tijd over en zin om iets voor een ander te doen? Bij het Servicepunt Vrijwillige Inzet Tubbergen kunt u terecht voor vrijwilligersvacatures. Zij houden iedere dinsdag van 10 tot 12 uur en iedere donderdag van 14 tot 16 uur spreekuur in de bibliotheek van Tubbergen.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-