Coronavirus

Column: Kabinet

Publicatiedatum: 
31 okt 2017
En dan lees je het zomaar opeens in de krant. Onze Ank Bijleveld wordt minister van Defensie. Verrassend, maar eigenlijk ook weer niet. Ze mag dan klein van stuk zijn, in haar doen en laten is onze Commissaris van de Koning een vrouw van formaat. Ze weet wat ze wil en daar staat ze voor, wat er ook gebeurt. Het zou ons dan ook niets verbazen als ze naast het beleid, ook alle wapens persoonlijk gaat controleren.

Het was een mooi gezicht toen zij afgelopen donderdag straks  getooid in een geel mantelpakje  tussen haar nieuwe collega’s op het bordes van paleis Noordeinde stond voor de traditionele foto met ons staatshoofd.. Het is een kabinet waarin dankzij ministers Ank Bijleveld en Zwollenaar Arie Slob plus een aantal Kamerleden een mooie portie ‘oosters bloed’ is te vinden. Niet dat we nou zo chauvinistisch zijn, maar van oudsher komen de wijzen nu eenmaal uit het oosten. En zeg nou zelf, wat extra wijsheid en nuchter boerenverstand komt altijd van pas in Den Haag.

Terugkijkend op onze eigen ervaringen met Ank Bijleveld kunnen we concluderen dat ze in elk geval van glaskunst moet houden. Zo opende ze in 2016 de twintigste editie van Glasrijk en kwam ze afgelopen zomer naar Tubbergen om het eerste glasatelier van onze gemeente te openen.

Omdat sociale kwaliteit één van de belangrijkste speerpunten is in het coalitieakkoord van onze provincie, hebben wij ook geprobeerd onze commissaris en haar college naar Tubbergen te krijgen om bij ons te proeven van de sociale kwaliteit die Mijn Dorp 2030 oplevert.

Al direct na de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 nodigden we het kersverse college van Gedeputeerde Staten hiervoor uit. Hun komst  bleef uit. Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan, zo luidt een bekend spreekwoord. Dus togen wij  als college op Solexen en gekleed in lange leren jassen naar het Provinciehuis in Zwolle om het college van Gedeputeerde Staten nogmaals uit te nodigen. Ook dit had niet het gewenste resultaat, evenmin als de handgeschreven brief van burgemeester Haverkamp.

Kortom, het is er nog niet van gekomen. En nu zien we de voorvrouw van Overijssel vertrekken naar Den Haag. Aangezien we hier in Tubbergen geen militair terrein of kazernes hebben, is de kans klein dat we haar snel weer op bezoek krijgen. Maar voor de overige leden van Gedeputeerde Staten en de opvolger van Ank Bijleveld  blijft onze deur natuurlijk openstaan.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-