Coronavirus

Column: Irritant

Publicatiedatum: 
13 aug 2019

Tijdens onze lunchpauze was het even stil. We geven toe, dat gebeurt niet vaak, maar ditmaal waren we allemaal even in gedachten. En ontdekten daardoor dat volkomen geluidloos eten en drinken best moeilijk is. Gelukkig lijdt niemand van ons aan ‘misfonie’, dus is dat geen probleem. Als je misfonie hebt, dan walg je van bepaalde geluiden. Smakken staat daarbij met stip op één. Een lastige aandoening, waaraan waarschijnlijk best veel mensen lijden. Alleen al wij kennen bijna allemaal wel iemand die aan de symptomen voldoet. Je kunt erom lachen, maar het is echt naar als je daaraan lijdt. Want samen eten neemt een enorme plek in binnen ons sociale leven.

Voor misfonie-patiënten is smakken dus een ergernis. Al pratende realiseren we ons dat we allemaal zo onze eigen ergernissen hebben. Zo houden sommigen van ons (we noemen geen namen) er niet van om collega’s tegen te komen op vakantie. Dus hopen we dat collega’s die nu nog op vakantie gaan, de column van vorige week goed hebben gelezen. Anderen zijn altijd bang om te laat te komen, vooral wanneer ze de bus, trein of boot moeten halen.  Die eigenschap is vooral voor jezelf erg lastig. De routeplanner die uitvalt op het moment suprême is ook verschrikkelijk irritant. En dan kamperen. In zo’n klamme tent met zo’n vochtige slaapzaak, overal ongedierte en muggen, koken op een primusgastelletje dat omvalt als de macaroni gaar is en kinderen die ook dan niet uitslapen. Akelig, echt akelig.

En nu we toch op de biechtstoel zitten; vervelende eigenschappen hebben we ook. Dat we kortaf worden als we moe of gestrest zijn, ook ’s avonds laat nog weer achter onze laptop kruipen (vooral ergerlijk voor de rest van het gezin), dat we dingen niet opruimen of juist veel te netjes zijn en daar dan weer veel teveel tijd aan kwijt zijn. Kortom, als je je ervan bewust bent is het leven eigenlijk best wel irritant. Maar, zoals wij leren in onze mediatrainingen, we hebben nooit te maken met ergernissen, maar met uitdagingen. En met uitdagingen ziet de wereld er totaal anders uit. Het roept en het lonkt. Uitdagingen, wij krijgen er energie van.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-