Coronavirus

Column: Indrukwekkend

Publicatiedatum: 
10 mei 2021

Alweer een Dodenherdenking zonder publiek. Maar desondanks toch indrukwekkend. Samen stilstaan bij 76 jaar vrede. Samen dankbaar zijn voor al onze voorouders die in de periode ‘40-‘45 hebben bijgedragen aan het verzet en aan het behalen van de vrede. Aan hen die het belang van vrijheid en herdenken hebben overgebracht op hun kinderen en kleinkinderen. Het thema van dit jaar is Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Mogen zijn wie je bent. Onze plaatsgenoot en veteraan Joop Klein Haarhuis verwoordde dat heel indringend in zijn toespraak,  waarin hij vroeg om begrip in plaats van vooroordelen ten opzichte van militairen, veteranen en al het andere dat wij niet kennen en daarom al snel veroordelen. Gun elkaar de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn.

De dag erop was het bevrijdingsdag. Ook dat was dit jaar nog niet echt een nationale feestdag, maar desalniettemin voor ons een dag die we niet snel zullen vergeten, omdat onze collega-wethouder Ursula op die dag haar vertrek aankondigde. Gezien de situatie een begrijpelijk besluit, maar we zullen haar missen in ons college. Haar relativeringsvermogen, haar vriendelijkheid en haar kennis van zaken. En haar arretjescakes, sinterklaasgedichten en andere attenties.

Ondertussen waren de jongeren van FC Noaber en Rock Solid druk in de weer met het rondbrengen van de 1000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep. Ook als college draaiden we een dagje mee. Bij een groot aantal adressen werd een blik soep aan de deur afgegeven, maar in de loop van de week meldden steeds meer ouderen zich aan voor soep met een gesprek. Dat leverde mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken op.

Het was al met al een week om niet snel te vergeten. Maar ook na al deze gebeurtenissen ging de zon onder en kwam hij de volgende dag gewoon weer op. Wat er ook gebeurt, de wereld draait door. Soms is het goed om dat te beseffen. We zijn slechts een klein radertje in het grote geheel. Dus we houden de moed erin en blijven gaan voor een bestuurbare gemeente waar het goed wonen, werken en leven is.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-