Coronavirus

Column: Ik Pas

Publicatiedatum: 
13 jan 2020

Het is alweer de derde week van januari. De derde week waarin we geen alcohol drinken of chocolade en andere zoete lekkernijen eten. Of liever gezegd, het zou de derde week moeten zijn. Maar dat geldt helaas niet voor ons allemaal. Waar vrouwelijke wethouders en gemeentesecretaris op nieuwjaarsdag resoluut de kurk op de fles hebben gedrukt, deed onze enige man in het gezelschap dit een dagje later. De burgemeester kostte het iets meer moeite om van de chocolade af te blijven. Nadat ze op nieuwjaarsdag en de dagen erna steeds nog verdwaalde lekkernijen tegenkwam waarvan ze vond dat ze die beter op kon eten dan weggooien, begon zij op de dag na de vakantie pas echt serieus met stoppen. Dat het menens was, bleek bij de traktatie van de jarige wethouder Berning, die zij manmoedig weerstond, waarvoor hulde. Moeilijk vond ze het wel, gaf ze toe. Suiker blijkt in de praktijk dus minstens zo verslavend als alcohol. En zo werd in de afgelopen week het 3-jarige jubileum van onze burgemeester in stilte herdacht, onder het genot van een kopje thee zonder suiker.

Rust dus in onze magen en balans in onze levens. Dat is ons persoonlijke streven voor 2020. Hoe leuk ons werk ook is en hoe graag we er ook 24 uur per dag mee bezig zouden zijn, we gaan toch proberen om ook aandacht te besteden aan andere zaken. Wat meer bewegen is daarvan een goed voorbeeld. Wat vaker de fiets pakken of eens een wandelingetje maken is gezond voor lichaam en geest lezen we overal. En op die manier kunnen we ook wat meer genieten van de mooie streek waarin we wonen. Heeft u al eens het Kappelletjespad gelopen? Een prachtige wandeling die langs de kappelletjes in onze gemeente loopt.

Een andere challenge, maar minstens zo nuttig, is de Canisius Challenge die in de afgelopen week werd gehouden en waarbij leerlingen uit de groepen 8 van de basisscholen uit onze gemeente streden om de titels beste speller, beste rekenaar en beste klas. Geweldig om op deze manier van vakken als lezen en rekenen iets leuks en spannends te maken.

Nu we het er toch over hebben, ook muziekmaken blijkt een activiteit waarin mensen graag hun krachten meten. Zo hebben we ons als gemeente tijdens het NK Midwinterhoornblazen dit jaar goed geweerd, met eerste prijzen voor de Eschbloazers Tubbergen, de Reutumse jeugdblazers en solist René Koopman. Wat mooi dat dit instrument bespeeld wordt door jong en oud, eigenlijk zouden wij het als college ook moeten leren. Wat we wel kunnen is zingen en dat heeft een deel van ons ook gedaan tijdens de Top2000 dienst in de kerk in Albergen. De overdenking tijdens deze dienst werd gedaan door onze twee burgemeesters. Eigenlijk best ongebruikelijk in een land waar kerk en staat gescheiden zijn. Bijzonder, maar geweldig dat zoiets hier gewoon kan.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-