Coronavirus

Column: Ik hou van jou omdat…

Publicatiedatum: 
6 feb 2018
Ieder jaargetijde heeft zo zijn eigen trends. Aan het einde van de winter vieren we carnaval, in de zomer gaan we op vakantie en rondom kerst hangen we lichtjes op. Ook in gemeenteland hebben we te maken met bepaalde tendensen. In het voorjaar wordt er getrouwd, in de zomer laat iedereen massaal zijn paspoort verlengen en na feestdagen als kerst en carnaval worden er kennelijk knopen doorgehakt, want dan worden er relatief veel huwelijken ontbonden.

Met die laatste ontwikkeling zijn we minder blij. Jarenlang was het scheidingspercentage in onze gemeente een stuk lager dan het landelijk gemiddelde, maar dat kunnen we helaas niet meer zeggen. Ook bij ons wordt er nu volop gescheiden. Waar dat nou aan zou liggen, vroegen we ons af. Burgerzaken wist daarop het antwoord. Door het verzamelen van cijfers en statistieken, konden zij ons vertellen dat we wat betreft maatschappelijke ontwikkelingen in Tubbergen tien jaar achter lopen. Tot twee decennia geleden werden buitenechtelijke kinderen bij ons ingeschreven na sluitingstijd, zodat het de in zonde gevallen ouders het bespaard bleef dat ze door iedereen werden aangekeken. Veel later dan landelijk liep het trouwcijfer in onze gemeente terug en werd samenwonen de norm. Waardoor er vandaag de dag meer juist ‘buitenechtelijke’ kinderen worden ingeschreven dan kinderen geboren in een huwelijk.

Interessant om te weten. Maar wat ons een beetje plaagt is dat het scheidingspercentage eindelijk ook in Tubbergen begint te stijgen. Dat vinden we jammer. Nu zullen we ons niet opwerpen als relatietherapeuten, maar een goede raad willen we niet achterwege laten.

Volgens de bestseller 'Mannen komen van Mars' wordt er door ons mannen namelijk te weinig gepraat over onze gevoelens. En hebben we van de dameskant soms te maken met onuitgesproken verwachtingen gevolgd door zware teleurstelling. Daaruit concluderen we dat ‘zeggen wat je denkt’ een belangrijk ingrediënt is voor een goede relatie. Dat betekent overigens niet dat je alleen moet zeggen wat je denkt als je niet tevreden bent, maar juist ook wat je wel aan de ander waardeert. En zeg af en toe gewoon eens tegen je partner: ‘ik hou van jou omdat…. ‘

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-