Coronavirus

Column: IJshelden

Publicatiedatum: 
20 feb 2018
Of je nu een schaatsliefhebber bent of niet, met zoveel winnaars in de Olympische arena krijgt bijna iedereen een beetje goudkoorts. De wedstrijden zijn spectaculair en dankzij de moderne mediatechnieken, bijna op ieder moment van de dag te volgen via tv of internet. Bijna net zo leuk als het volgen van de wedstrijden is het commentaar dat door buitenlandse verslaggevers gegeven wordt.

Katie Couric, presentatrice van de Amerikaanse zender NBC staat daarbij voor ons met stip op één. Zij leerde haar kijkers dat Nederlanders zo goed zijn in schaatsen omdat er in de stad Amsterdam veel grachten zijn die bevriezen in de winter. “Sinds deze grachten bestaan, gebruiken Nederlanders deze om van A naar B te komen, tegen elkaar te racen en lol te hebben”, aldus de Couric. En dat terwijl we al jarenlang geen echte winter meer gehad hebben.

Misschien juist omdát we zo lang geen echte winter hebben gehad, gaan er veel mensen  bijna letterlijk over één nacht ijs. Gebruik je daarvoor een ondergelopen weiland of een ijsbaan, dan kan er niet zoveel gebeuren. Zak je erdoor, dan haal je hooguit een paar natte voeten. Waag je je na een paar nachten lichte nachtvorst op een wat diepere vijver, dan kan een onschuldig glijtochtje uitmonden in een riskant avontuur. Dat ondervond vorige week een 12-jarige Tubbergernaar. Hij fietste over het ijs van de vijver naast Studiosport en zakte met fiets en al naar beneden.

Wat een geluk dat Albergenaar Johan Haarhuis al sportende zag dat er bij de vijver iets loos was. Hij keek, keek nog eens goed en zag nog net twee armen en een hoofd bovenuit een wak in de vijver steken. Onze dappere held bedacht zich geen moment en baande zich als een ijsbreker een weg door het ijs om de jongen te redden. Hij was op tijd en kreeg de drenkeling heelhuids aan de kant. Een geweldige prestatie, waarvoor wij veel bewondering hebben (en dat inmiddels in de vorm van een taart aan hem hebben laten weten). Johan, voor ons ben jij Olympisch goud!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-