Coronavirus

Column: Huishoudboekje

Publicatiedatum: 
18 apr 2017

Sommigen smullen ervan, voor anderen is hij ronduit slaapverwekkend. De gemeentelijke begroting is ons gezamenlijke huishoudboekje waarin we jaarlijks vooruitkijken naar alles wat er op ons programma staat en naar wat dat dan mag kosten. Heel interessant, aangezien het gaat om zaken die ons allemaal aangaan. Je kan het zo gek niet bedenken, of het staat erin: het onderhoud van de wegen en het groen, de zorg, scholen en sportvoorzieningen, de hoogte van de belastingen, aan alles hangt een prijskaartje en veel wordt betaald met gemeenschapsgeld. Best handig om te weten waaraan dat wordt uitgegeven dus.

De begroting maakt deel uit van een jaarlijkse cyclus van achteruitkijken en nacalculeren, vooruitkijken en plannen maken. Dat moet nauwkeurig gebeuren, want de uitgaven moeten binnen de inkomsten blijven en dat is net als bij onze eigen huishoudboekjes altijd weer een heel gepuzzel. Eigenlijk zou je wel van alles willen kopen en mooie verre reizen maken, maar om te zorgen dat je daarnaast ook elke dag brood op de plank hebt, is het een kwestie van ‘moat hoald’n’. Bij de gemeente is het eigenlijk niet anders.

Stiekem zitten we weleens te fantaseren over een burgerbegroting, waarbij de inwoners zelf bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven. Hoe goed zou dat aansluiten bij Mijn Dorp 2030, waarbij inwoners bepalen wat er nodig is om hun dorpen leefbaar te houden. Door hier en daar eens rond te vragen, kwamen we erachter dat dit in een aantal gemeenten al wordt gedaan. Nog niet op grote schaal, maar voor een aantal onderwerpen. En daarbij realiseerden we ons dat we het in Tubbergen eigenlijk ook al een heel klein beetje doen, rondom het onderhoud van het groen. Zullen we dit eens verder gaan uitbouwen?  Durft u met ons de uitdaging aan?

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-