Coronavirus

Column: Hop paardje hop

Publicatiedatum: 
15 mei 2018
Als je in een paardengemeente zoals Tubbergen woont, dan zou paardrijles eigenlijk net zo vanzelfsprekend moeten zijn als leren zwemmen of fietsen. Denk je eens in hoe leuk het zou zijn als we in Tubbergen geen auto’s meer op onze opritten hadden staan, maar paarden en koetsen. Hoe rustgevend zou het geklikklak van hoeven op onze mooie landwegen zijn, in plaats van het gebrom van auto’s en motoren. Hoe grappig zou het zijn als het fietsenhok van groep 3 vol stond met Shetlandertjes in plaats van met fietsen. En hoeveel kampioenen in de springsport, dressuur, eventing, mennen en andere paardensportvarianten zouden er dan wel niet afkomstig zijn uit Tubbergen?

Waarschijnlijk blijft dit een droom, helaas. Maar voor een beetje paardenliefhebbers is de werkelijkheid in de komende maanden ook best mooi. Want we staan weer aan het begin van een seizoen lang genieten van prachtige paardensportevenementen. We zetten ze eens even op een rijtje. Eind mei wordt de spits afgebeten met Jumping Schröder. Een nog steeds groeiend en zeer professioneel aangepakt springconcours met een internationaal deelnemersveld. Een evenement waar je gewoon geweest móet zijn, zelfs al heb je niet echt iets met paarden. Kort daarna hebben we half juni de 44e editie van CSI Geesteren. Deze internationale klassieker heeft onze gemeente stevig op de hippische wereldkaart gezet en is ook zo’n schouwspel dat er gewoon helemaal bij hoort.

Eind augustus worden de Tubbergse Men- en Ruiterdagen gehouden. Een gezellig evenement waarbij ruiters en menners uit het hele land drie dagen lang kunnen genieten van drie prachtig, grotendeels over onverharde wegen, uitgezette tochten door het mooie Twentse coulisselandschap. Tegelijk met dit gebeuren wordt in het centrum van Tubbergen de Schröder Masterclass gehouden. Een sensationeel springspektakel, waarbij het door de grootte van het parcours (de bak met hindernissen, de tribunes én de feesttent worden allemaal ingepast op het Raadhuisplein) aankomt op puur vakmanschap. En niet te vergeten zijn er daarnaast natuurlijk ook tal van parcoursen die worden georganiseerd door alle rijverenigingen in onze mooie gemeente. En laten we de Koets'n Keerls niet vergeten, die het hele jaar rond prachtige tochten organiseren en overal de show stelen met hun authentieke gerei.

Mensen met paarden zijn mensen met passie. Ze hebben alles over voor hun trouwe viervoeters en niet zelden zien hun stallen er mooier uit dan een doorsnee vakantiebungalow. Er zijn ook mensen die niet op paarden, maar op schapen rijden. Zoals de zoons van Tom Vleerbos. Het idee is leuk, maar wordt het voor hen inmiddels niet eens tijd voor een echt paard?

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-