Coronavirus

Column: Hollands Hoop

Publicatiedatum: 
9 jan 2018
Hollands Hoop. Wat hebben we in de afgelopen weken gesmuld van deze spannende tv-serie over een heel normaal gezin dat de boerderij van hun hele gewone vader en opa erfde. Maar eenmaal ingeburgerd op die boerderij in het hoge noorden, bleek dat schijn soms bedriegt. Het ogenschijnlijk normale Groningse dorpje bleek een broeinest van criminaliteit en de boerderij van opa de dekmantel voor een drugsimperium.

Behalve sensationeel, is Hollands Hoop ook het schoolvoorbeeld van hoe je soms zonder het te willen verzeild kunt raken in de criminaliteit. En van hoe ogenschijnlijk normale mensen een dubbelleven kunnen hebben, waarbij ze aan de ene kant keurige nette burgers lijken, maar aan de andere kant handelen in drugs of erger.

Kortom, Hollands Hoop maakt duidelijk wat het begrip ‘ondermijning’ waarover steeds meer wordt gesproken, precies inhoudt. En ook dat het helemaal niet zo ondenkbeeldig is dat je zelf in zoiets verzeild raakt. Stel je maar eens voor dat je van een uitkering moet rondkomen en je dan wordt gevraagd of je je zolderkamer of schuur beschikbaar wilt stellen voor een paar plantjes en daarvoor een royale vergoeding krijgt. Of dat je niet kunt rondkomen van je boerderij en je gevraagd wordt om één van je schuren te verhuren aan vage ‘ondernemers’ die niet echt duidelijk kunnen maken wat ze er precies mee willen doen. Maar die wel een zo hoge huurprijs willen betalen, dat je geen ‘nee’ kunt zeggen. In beide gevallen werk je onbewust mee aan criminele activiteiten en dus aan het ondermijnen van de wet.

Natuurlijk is ‘ondermijning’ geen nieuw fenomeen, maar het blijkt wel dat dit soort criminaliteit steeds weliger begint te tieren. Ook in Twente. Dat willen we met elkaar een halt toeroepen. Hoe? Dat weten we nog niet. Maar het helpt in elk geval om je ervan bewust te zijn dat het gebeurt en er met elkaar over te praten. Vorige week kwam bezocht minister Grapperhaus Noord Oost Twente en sprak burgemeester Haverkamp met hem en andere burgemeesters over de capaciteit van de politie in ons gebied. Meer blauw op straat zal alle problemen niet oplossen, maar meer toezicht kan wel helpen.

In ons mooie Tubbergen kennen we het Noaberschap, dat vooral is bedoeld om elkaar te helpen en plezier te hebben met elkaar. Laten we daaraan ook een oplettend oog toevoegen. Niet om elkaar verdacht maken, maar om ons bewust te zijn van wat er om ons heen gebeurt. En heeft u ergens twijfels over? Aarzel dan niet en trek ons aan de jas. Want ook dit is iets dat we samen moeten doen!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-