Coronavirus

Column: Helden

Publicatiedatum: 
19 dec 2017
Vorige week was het eindelijk weer eens echt winter. Sneeuw, ijzel en gladheid. Iedere weggebruiker gruwt van code rood, maar dat geldt niet onze jongens van de buitendienst. Want als er maar het enigszins op lijkt dat het glad gaat worden, dan mogen zij op pad met de zoutstrooier. Een mooie klus, want hoe leuk is het om in het holst van de nacht over de verlaten wegen van onze mooie gemeente te tuffen om ze ijsvrij te maken. Daarnaast is het ook een belangrijke taak. Want hoewel het merendeel van de Tubbergenaren ’s nachts op één oor ligt, moeten medewerkers uit de zorgsector of andere hulpverlenersdiensten ook ’s nachts op pad. Dan is het fijn als zij zonder slipgevaar hun werk kunnen doen.

Vorige week was het pas echt mooi. Want dikke lagen sneeuw, dat betekent sneeuwschuiven. En dat is iets waarop wij diep in ons hart best wel een beetje jaloers zijn. Want als ferme jongens, stoere knapen zijnde, hebben grote brullende machines altijd een grote aantrekkingskracht op ons. Mooi om te zien, maar het lijkt ons nog veel mooier om achter het stuur te zitten. En het moet helemaal geweldig zijn als je dan met zo’n schuiver door de maagdelijke witte sneeuw mag toeren.

Dat rijden is de kers op de taart. Maar voordat onze mannen achter het stuur plaats kunnen nemen, is er al heel wat werk verzet. Denk je maar eens in hoe het voelt als om twee uur ’s nachts de pieper gaat, je je moet aankleden en slippend over de gladde wegen naar de gemeentewerf moet zien te komen. Waar je vervolgens in de ijzige kou met je blote handen, geplaagd door zout, vet en water, de pekel klaar moet maken om te strooien. Een zware taak waarvoor we onze jongens na elke vrieskou weer dankbaar zijn. Hulde aan onze helden van de nacht!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-