Coronavirus

Column: Heilige Rita

Publicatiedatum: 
22 aug 2018

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; lezen is gezond. Het biedt ontspanning en prikkelt de fantasie. Door het lezen van verhalen kunnen we ons beter inleven en meer begrip opbrengen voor anderen. En dankzij het lezen van artikelen in kranten en bladen doen we algemene kennis op. En, ook niet onbelangrijk, door veel te lezen groeit je woordenschat.

Jammergenoeg nemen we steeds minder de tijd om te lezen. We hebben de televisie en de computer, er zijn bijeenkomsten en vergaderingen en niet te vergeten is er de mobiele telefoon. Ook wijzelf lezen eigenlijk veel te weinig. Dat geldt volgens henzelf vooral voor de twee jonge vaders uit ons gezelschap. Maar zij lezen dan wel weer voor en zijn op daardoor goed thuis in de kinderliteratuur. Als ze zelf lezen, grijpt Erik het liefst naar een misdaadboek. Roy de Witte bekent echter dat Netflix uiteindelijk toch zijn voorkeur heeft boven het geschreven woord.

De dames lezen vaker en meer en dan bij voorkeur gewoon een papieren boek, ondanks de voordelen van een e-reader, waardoor je altijd je complete boekenkast bij je hebt en de letters zo groot kan zetten, dat je de leesbril af kunt laten. Ursula Bekhuis houdt van het literaire levensverhaal. Zo was ze diep onder de indruk van ‘De Vliegenvanger’ van Ravelli en genoot ze van ‘De Schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafon. Voor de vakantie heeft ze ook alweer een stapeltje boeken klaarliggen van de Enschedese schrijver Jaap Scholten. Burgemeester Haverkamp is van nature een echte boekenwurm. Toen ze nog op de basisschool zat las ze meerdere boeken per week, vanwege tijdgebrek is dat nu minder, maar nog altijd minstens eentje per maand. Ze heeft zojuist de Napolitaanse romans afgerond, een prachtige reeks over de vriendschap tussen twee bijzondere Italiaanse meisjes.

En dan Gerard Mensink. In zijn tienerjaren verslond hij De Kameleonreeks met Hielke en Sietse Klinkhamer die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleefden op de Friese wateren. En Pietje Bell, de Rotterdamse vlegel met uiteindelijk toch altijd weer een hartje van goud. Het laatste boek dat hij gelezen heeft was ‘Oerend hard’ over het leven van Bennie Jolink.

Traditioneel krijgt de gemeenteraad aan het einde van elk seizoen een boek. Dat was dit jaar De Heilige Rita van Tommy Wieringa. Een wat droefgeestige roman die zich afspeelt in ‘het Saksische dorpje Marienveen’, maar waarmee eigenlijk Geesteren wordt bedoeld. Wie het dorp goed kent, zou parallellen kunnen zien tussen de hoofdrolspelers van het boek en levensechte Geesternaren. Het verbaast ons dan ook dat we van vrijwel niemand (ondanks de vele publiciteit die dit boek gekregen heeft) een reactie hebben gehoord op het verhaal. Betekent dit nu dat er zo weinig gelezen wordt in onze gemeente? Dat de parallel niet gezien wordt of dat de schrijver hier gewoon niet zo erg populair is?

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-