Coronavirus

Column: Grenzen stellen

Publicatiedatum: 
29 aug 2017
Opvoeden is geen gemakkelijke klus. Als ouder probeer je het allemaal zo goed mogelijk te doen, maar wat is goed? De ouderwetse methode van ‘moeders wil is wet’ of de tegenwoordig meer gangbare versie van onderhandelen en veel begrip tonen uit angst de tere kinderziel te kwetsen?

Gevoelsmatig kiezen veel moderne ouders voor optie twee. Want stel je voor dat je kind door jouw schuld buiten de groep valt of dat je het een trauma bezorgt… Dat wil je toch niet op je geweten hebben.

Toch is het de vraag of kinderen wel echt baat hebben bij al teveel begrip. Natuurlijk is het leuk als je heel veel mag en je ouders bijna nooit boos op je worden. Maar hoe leer je om te gaan met teleurstellingen als je nooit iets wordt verboden? Hoe leer je jezelf bezig te houden als je nooit de kans hebt gehad om je te vervelen? Hoe leer je ruziemaken als niemand je ooit tegenspreekt of opstaan terwijl je nooit bent gevallen?

Of je nu ouders hebt van de oude stempel of de van de modernere variant, buiten actief zijn is goed voor ieder kind. En dat kan deze week volop door mee te doen aan één van de vele houtdorpen in de gemeente Tubbergen. Een hut bouwen van onbuigzaam hout, is bij uitstek een manier om te leren doorzetten als iets moeilijk is. Of je over een teleurstelling heen te zetten als je pas gebouwde hut in elkaar valt bij het eerste beste zuchtje wind en de pijn te verbijten als je op je vingers hebt geslagen.

Burgemeester Haverkamp heeft nooit deelgenomen aan een houtdorp en denkt dat ze misschien wel daarom geen spijker recht in de muur kan slaan. Ook wethouder Erik Volmerink heeft nooit meegedaan, maar hij maakt dat gemis weer goed door als ouder te helpen bij het afbreken en opruimen van het houtdorp. Dit jaar al voor de zevende keer.

Of buiten actief bezig zijn beter is dan spelletjes doen achter de iPad of computer, daarover zijn we het niet helemaal eens. Volgens wethouder Tom Vleerbos gaat het bij een computerspel namelijk niet alleen maar om spanning en sensatie, maar leer je er ook van plannen, vooruitkijken, politiek bedrijven en omgaan met verlies. En dat is volgens hem toch ook altijd weer mooi meegenomen.

Om een lang verhaal kort te maken…volgens ons is opvoeden een mengeling van begrip, liefde en vooral van grenzen stellen. Een onmogelijke taak, maar wel eentje die het leven mooier maakt. En dat geldt, met de komst van zijn vierde kind en eerste dochter, zeker voor onze jongste wethouder. 

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-