Coronavirus

Column: Goede voornemens

Publicatiedatum: 
3 jan 2018
Niemand heeft het op de eerste dag van de week en waarschijnlijk ook niet op de eerste dag van de maand. Maar op 1 januari, als het nieuwe jaar voor ons ligt als een ongeschreven blad, hebben veel mensen de neiging om die te beginnen met goede voornemens. Eindelijk afvallen, minder drinken, meer sporten, aardiger zijn voor een ander of juist wat vaker ‘nee’ zeggen.

In principe helemaal niet gek, maar wij doen er niet aan. Goede voornemens werken precies zoals lijnen. Als je wilt afvallen, denk je de hele dag aan eten. Ga je per ongeluk toch over de schreef, dan voel je jezelf een mislukkeling. Dat gevoel wil niemand hebben. Daarom is het veel praktischer ernaar te streven om het hele jaar goed bezig te zijn, maar dan in een wat minder extreme mate. Niet opeens leven op 1000 kcal, alleen maar fris drinken, dagelijks sporten en de hele dag lopen glimlachen, maar gewoon, alles met mate doen. Dat is prima vol te houden.

W
ij hebben1 besloten om in plaats van na te denken over de toekomst, terug te kijken naar het afgelopen jaar. Hoe hebben we het gedaan? Zijn er dingen waarover we tevreden zijn? En waarover zijn we juist teleurgesteld of boos? Wat hebben we ervan geleerd en wat hadden we anders kunnen doen?

Toegegeven, van eerlijk terugkijken word je niet altijd blij. Zeker niet als je je realiseert dat je soms, om in de termen van Koningin Maxima te spreken, ‘wel een beetje dom’ bent geweest. Maar als je je realiseert dat het leven één grote les is en je zelfs van de grootste blunder waarschijnlijk wel iets geleerd hebt, dan valt de ramp vaak wel te overzien.

Wat je zélfs kan doen (dat is voor de echte dapperen onder ons) is eventuele fouten herstellen. Door alsnog je ongelijk toe te geven of je excuus aan te bieden aan iemand waartegen je niet zo aardig bent geweest. En er daarna een streep onder zetten. Dat is niet gemakkelijk, maar het geeft wel een voldaan gevoel. En de energie om weer met volle kracht vooruit te gaan. Mensen, allemaal de allerbeste wensen voor 2018!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-