Coronavirus

Column: Gezond ontbijten

Publicatiedatum: 
7 nov 2017
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt niet alleen voor de dingen die we doen, maar ook voor de manier waarop we de dag starten. Dat is de reden waarom de bakkerijbranche vijftien jaar geleden is begonnen met het Nationaal Ontbijt. Als gemeente werken wij hier ieder jaar aan mee, want ook wij zijn van mening dat je lekkerder werkt op een volle maag dan alleen maar op een kop koffie. Dus ontbijten we deze week gezellig in het gemeentehuis met zeventien kinderen van de Mariaschool uit Langeveen. Het zal gaan om een gezond ontbijt, helemaal passend bij het thema van dit jaar: ‘gezond ontbijten is geen kunst’.

Of je nu wel of niet meedoet aan dit soort nationale dagen, het zet je wel aan het denken. Hoe ontbijten we nu eigenlijk zelf? Met een haastig broodje of als een gezellig begin van het dag met het hele gezin? De familie de Witte kiest voor het laatste. Ieder ochtend wordt er samen ontbeten, waarbij het gezin de dag doorneemt onder het genot van broodjes smeerworst, crackers met kaas en tot slot een appel. Erik Volmerink kiest voor gezond, met een dubbele boterham met vleeswaren, een glas karnemelk, regelmatig aangevuld met een beschuitje of een plak ontbijtkoek. Burgemeester Haverkamp kiest voor donker brood, Becel met melkhagelslag, een kopje thee en voordat ze vertrekt een lekkere latte machiatto. Ook in Huize Vleerbos wordt de dag gezamenlijk gestart met het ontbijt, waarbij het meer gaat om de gezelligheid dan om wat er gegeten wordt. Als Gerard Mensink niet samen met Anja ontbijt, doet hij dat samen met hond Storm. Terwijl de viervoeter smult van zijn twee broodjes met leverpastei, geniet Gerard van twee sneetjes brood met kaas en een bakje koffie.

Om op de eerste zin uit deze column terug te komen, beginnen wij de dag dus allemaal best wel gezond. Toch moeten we een beetje terugkomen op dat halve werk. Want die vlieger gaat niet op. De hoeveelheid werk blijft hetzelfde, evenals het plezier en de moeilijkheidsgraad. Maar wanneer je je fit voelt, is het allemaal wel veel beter vol te houden. Dus proberen we naast gezond te eten ook regelmatig te bewegen. Wat niet altijd meevalt in een baan waarbij je ook vaak ’s avonds druk en op pad bent. Daarom hebben we ons opnieuw voorgenomen om toch maar eens wat vaker de fiets te pakken. Iets dat binnenkort ook mogelijk is voor onze burgemeester, want vorige week heeft ze de sleutel van haar nieuwe huis gekregen.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-