Coronavirus

Column: Gezond

Publicatiedatum: 
10 feb 2020

Voor we het in de gaten hadden was het alweer februari. En dat betekent dat we kunnen stoppen met IkPas. Passen met IkPas. Maar willen we dat eigenlijk wel? De burgemeester wel, want niet snoepen blijkt in de praktijk moeilijker dan niet drinken. Maar niet drinken blijkt echt positieve effecten te hebben, concludeert de rest van het college.

Zo ervoer gemeentesecretaris Jolande dat ze zich zonder alcohol net zo ontspannen voelde als met, maar verloor door haar wijntjes te laten staan én niet te snoepen, maar liefst twee kilo lichaamsgewicht. Daarnaast voelt ze zich op de ochtend na een feestje zo fit als een hoentje, dus reden om weer te gaan drinken heeft ze eigenlijk niet. Wethouder Hilde merkte dat ze voornamelijk uit sociaal aspect een wijntje dronk in gezelschap dan uit behoefte of omdat ze het lekker vond. Op haar eigen verjaardag vermaakte ze zich prima met een sapje terwijl de rest van haar gasten aan de alcohol zat. Wethouder Erik pakt normaalgesproken op de gezelligheidsmomenten de biertjes: na de sport, verjaardagen, feestjes. Door dat te laten staan, kwam er in de afgelopen weken meer variatie op tafel met fris. Zelf merkte hij weinig verschil tussen wel of niet drinken, al viel het hem nu op dat de humor aan het einde van een feestje wel anders is. Wethouder Ursula dronk sowieso al heel weinig en niet vaak, dus voor haar is het verschil nauwelijks merkbaar. Daarom bindt zij bij een volgende IkPas-ronde de strijd aan tegen suiker.

Ook gezond, maar dan van een heel ander kaliber, is ons biodiversiteitsplan, waarbij we op een breed gebied gaan werken aan de gezondheid van de openbare ruimte in onze gemeente. Met biodiversiteit wordt de grote verscheidenheid van planten, bloemen, bomen, dieren en alles wat nog meer voorkomt in de natuur, bedoeld. Als die soorten bij elkaar zorgen voor de productie van zuurstof, bestuiving van planten, zuivering van water, maar ook voedsel voor mens en dier, bouwmaterialen, brandstof en noem maar op. Een grote biodiversiteit is dus heel belangrijk voor een gezonde omgeving. Daarom hopen wij u enthousiast te krijgen om hieraan in de komende jaren samen te werken. Hoe mooi zou het zijn als onze dorpen in bloemenzeeën en groene oases veranderen.

Nog weer een hele andere kant van gezondheid is bewegen. Echt sporten is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dat is ook helemaal niet nodig, want alle beetjes helpen. Dus laten we als het even kan de auto staan en pakken we de fiets. En nemen we trap en niet de lift. Als het kon kozen we zelfs voor paard en wagen, want met wat die viervoeters her en der laten vallen, bevorderen we ook weer de biodiversiteit.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-