Coronavirus

Column: Geluk in'n tuk

Publicatiedatum: 
28 dec 2020

Of je er nu van houdt of niet, carbid schieten hoort net zo bij Oud & Nieuw als Sint bij Piet, eieren bij Pasen en de roodwitblauwe vlag bij Koningsdag. In tegenstelling tot vuurwerk, wordt carbidschieten (althans in Twente) niet verboden omdat het valt onder ‘immaterieel erfgoed’. Maar let op! Uiteraard gelden ook tijdens het carbidschieten de coronaregels. En dat betekent dus dat het samenkomen met grote groepen dit jaar niet kan. Wie wil schieten kan dat doen, maar dan alleen in huiselijke kring of samen met één kameraad. Ook op andere punten zijn de regels dit jaar aangescherpt en als je gaat schieten is het bovendien verplicht om dit vóór 28 december te melden bij de gemeente. Dus carbidschieters, ga naar onze website en lees de informatie over carbidschieten heel goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Beter dan carbidschieten is iets doen voor mensen die zich eenzaam voelen in deze donkere decemberdagen. Wat wij lezen in de media, maar ook in onze eigen omgeving horen, is dat steeds meer mensen zich somber en eenzaam voelen. Helaas geldt dat vooral voor de mensen die zich goed aan de maatregelen houden. Thuiszitten kan soms best leuk zijn, maar zonder partner, werk of school is het al snel heel kaal en alleen. Wat kunnen we nu doen om mensen die zich eenzaam voelen een hart onder de riem te steken en ons tegelijkertijd toch aan de maatregelen houden? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Pleeg een telefoontje, stuur een handgeschreven kaartje, een mailtje of een appje. Maak samen een wandeling of fietstocht of breng iemand een schaaltje oliebollen. Het zijn de kleine dingen die iemand soms net even een hart onder de riem kunnen steken.  

Een andere reden om uit te kijken naar 2021 is het feit dat er in januari eindelijk echt begonnen gaat worden met het vaccineren. Nooit eerder hebben we zo uitgekeken naar een prik als naar deze inenting: de sleutel naar ons oude vertrouwde bestaan. Toch willen wij daarbij wel een kanttekening maken. ‘Vroeger’ lijkt in onze herinnering zo mooi, maar ook toen werd er geklaagd omdat het leven voor velen van ons vaak ook te druk en te hectisch was. Wat zou het goed zijn om eens heel kritisch te kijken naar het afgelopen jaar en eens na te gaan of er ook dingen waren die eigenlijk helemaal zo gek niet zijn.

Misschien bent u wel één van die vele mensen die meer zijn gaan bewegen.  Of bent u meer dingen gaan doen waar uw passie ligt, zoals Nick uit Tubbergen, die een spetterend zangoptreden gaf samen met Tino Martin tijdens het Knoop Gala. En misschien is het volledig thuiswerken niet goed bevallen, maar brengen een paar dagen per week thuis aan het werk juist wel een goede balans in uw bestaan. En het opruimen en opknappen van onze woningen zou ook best een goede gewoonte kunnen worden. Kortom, laten we ons straks niet halsoverkop storten in de tijden van weleer, maar ook even  stilstaan bij wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Voor 2021 wensen we u in elk geval veel positieve gezondheid. Doe vooral de dingen waar u energie van krijgt en ga opgeruimd het nieuwe jaar in!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-