Coronavirus

Column: Geluk

Publicatiedatum: 
7 aug 2018

Oké, we hadden afgesproken dat onze columns niet te Libelle-achtig moesten worden. Maar ja, met twee vrouwen in het college ontkom je er niet aan dat er soms andere gesprekken worden gevoerd. Is dat verkeerd? Dat ligt eraan. Als het over mode gaat, dan haken wij mannen snel af. Maar zo nu dan steken we er toch weleens wat van op. Zo hoorden we bijvoorbeeld onlangs over het uitstapje van burgemeester Haverkamp en wethouder Ursula Bekhuis naar de Kroesweffer in Vasse. En nee, dat ging niet over gezichtsbehandelingen met super hydratatie en collageen boost, maar over geluk.

Het schijnt dat Mirjam Spitholt, de geluksdocent van Saxion Enschede daar nog niet zo lang geleden een lezing heeft gehouden. Een zeer interessante en bijzondere bijeenkomst. Nu denk je bij geluk al snel aan rozengeur, maneschijn en zweverige gedichten. Maar niets bleek minder waar te zijn. Geluk komt voornamelijk uit onze rechterhersenhelft. De kant die grotendeels verantwoordelijk is voor creativiteit, intuïtie, kleur en spiritualiteit. En wat denk je, die rechterhelft schijn je gewoon te kunnen trainen. Een hele geruststelling, want het is toch fijn om een beetje gelukkig te zijn.

Wat de dames daar ook hebben opgestoken is dat ‘leven in het nu’ heel belangrijk is. Daar zit zeker wat in. Leven in het nu is genieten op het moment dat er iets te genieten valt. Dus in plaats van selfies maken en druk zijn met je social media als je ergens op een leuke plek bent, hou je die telefoon in je zak. Vervolgens ga je gewoon genieten van het uitzicht, van de gezelligheid en van die heerlijke maaltijd of van dat lekkere pilsje. Oftewel je ziet niet naderhand op je tijdlijn dat het toen en toen best leuk was, maar je gaat bewust genieten van het moment. Vinden wij een goede tip.

Ook een goeie vonden wij die van het ‘niet teveel piekeren’. Voor veel mensen is niet teveel piekeren gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is natuurlijk waarheid als een koe. Want piekeren, dat doe je meestal over iets dat je al gedaan hebt en wat je niet meer kunt overdoen. Of je piekert over de toekomst, over wat er wel niet allemaal kan gebeuren. Zonde van de tijd, want niemand kan in de toekomst kijken, dus het kan nog alle kanten op. Geheel nieuw is deze theorie overigens niet. Want het gezegde ‘een mens lijdt dikwijls nog het meest door ’t lijden dat hij vreest’, is al vele decennia in zwang en nog altijd een feit.

Kortom, geluk zit kennelijk in een klein hoekje, maar je moet het wel zien. En daarbij je moet het ook kunnen: je creatieve zelf af en toe zijn gang laten gaan, proberen te genieten van het moment en niet teveel piekeren. Zoals bij zoveel dingen zal het een kwestie zijn van oefening baart kunst. Gewoon meters maken. Het is goed dat het vakantie is, dat is een mooie periode om te gaan oefenen!