Coronavirus

Column: Gele hesjes

Publicatiedatum: 
11 dec 2018
In onze vorige column noemden we het al even: de triatlon waaraan wij als college deelnamen, gestoken in gele hesjes, met daarop de slogan ‘doar krie’j proat van’. Onbedoeld en onbewust acteerden wij als de vrolijke en sportieve tegenhanger van die inmiddels duizenden andere gele hesjes die ook ‘proat’ veroorzaken. Gestart in Frankrijk als een protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen, lijkt er zich een grote gele vlek te verspreiden over het hele westelijke halfrond.

Ook in Nederland springen er gele hesjes op de barricaden. Waar de Fransen aanvankelijk protesteerden tegen de hoge levensmiddelenprijzen en brandstofaccijns, nemen we hier in Nederland (we blijven uiteindelijk toch een praktisch volk) meteen maar alles mee waar we tegen zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken: Zwarte piet, het zorgstelsel, migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd, goedkopere vaccinaties, premier Rutte, verhoging van de (klimaat-)belasting, gebrek aan inspraak door het volk en de manier van berichtgeving in Nederlandse media, overal vinden we wat van en we zijn vooral tegen.

Of dat inhoudelijk terecht is of niet, daarover doen we geen uitspraken. Maar het feit dat de vlam zo snel in de pan kan slaan omdat zoveel mensen kennelijk het gevoel hebben dat ze nergens terecht kunnen met hun problemen of frustraties, dat baart ons wel zorgen. We hebben het al vaker gezegd, maar we herhalen het toch nog maar weer eens: maak van je hart geen moordkuil. Als je ergens mee zit of het ergens niet mee eens bent, trek dan aan de bel en spreek het uit. Beter bijtijds een goede discussie en samen oplossingen bedenken, dan wachten tot je zo boos bent dat je bijna ontploft. Daarmee doe je niemand een plezier en vooral jezelf niet!

Gelukkig is nog lang niet alles kommer en kwel. Vorige week vierden we, ondanks alle discussies, toch gewoon ouderwets Sinterklaas. En inmiddels zitten we alweer helemaal in de kerstsfeer. Jinglebells en andere gouwe ouwe kersthits zijn volop te horen op de radio, kerstbomen worden versierd en overal poppen kerstactiviteiten op. Dat de stekker uit het Kerstdorp van Manderveen is getrokken vinden we jammer. Want wat was het gezellig vorig jaar, wat hebben we een schik gehad in ons stalletje, als Jozef, Maria en de drie wijzen en wat was het leuk om u daar te ontmoeten. Over stekkers gesproken. In Reutum weten ze er wel raad mee. Het hele dorp is dit jaar opnieuw in een lichtende kerstsfeer gebracht. Echt de moeite waard om daar eens te gaan kijken.

Dit jaar sluiten wij opnieuw aan bij een kerstactiviteit in onze gemeente. Op 15 december mogen we meedoen met ‘Kroamschudd’n in Mariaparochie’. We hebben een klein rolletje, na afloop spreekt burgemeester Haverkamp haar kersttoespraak uit en daarna steken we onze handen uit de mouwen bij het schenken van koffie, thee en chocomel. Wat zou het leuk zijn om u ook dit jaar weer te ontmoeten. Dus tot zaterdag dan maar?

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-