Coronavirus

Column: Gedoe

Publicatiedatum: 
30 apr 2019

Soms heb je dat. Zo’n week van gedoe. Over afspraken die door iedereen anders worden opgevat. Over voorstellen waarbij je moet kiezen uit twee kwaden omdat er eigenlijk geen goede oplossing is. Over zaken waarover je het maar niet met elkaar eens kan worden en blijft discussiëren. Kortom, je kan gedoe hebben over van alles en nog wat. Thuis, op het werk, met de buren, in het verenigingsleven. Wie samenwerkt met anderen ontkomt er niet aan: van tijd tot tijd heb je gewoon gedoe.

En worden we nu moedeloos van gedoe? Gek genoeg eigenlijk niet. Ja, geïrriteerd, dat soms wel. Maar de discussies die door gedoe ontstaan zijn vaak best zinvol. Als je tenminste de moeite neemt om ook te luisteren naar je tegenstander. Luisteren is moeilijk, dat weten we als geen ander, maar we proberen het wel. En met succes. Want vaak komen we daardoor zelf toch weer op andere gedachten.

Bovendien kan iemands mening vanuit zijn of haar perspectief bekijken heel verhelderend zijn. Want vaak blijkt het heel logisch waarom iemand reageert zoals hij reageert. Bijna niemand doet iets louter en alleen om dwars te liggen. In de meeste gevallen zeg je of handel je vanuit een bepaalde overtuiging. Daarover in gesprek gaan kan soms heel verhelderend zijn. Je snapt de ander beter en soms zijn haar of zijn argumenten zo goed, dat je ze overneemt. Kortom, gedoe kan ook energie geven. En energie, dat hebben we nodig om vooruit te komen in de wereld.

Wie zich met volle energie stort op een taak komt verder dan degene die met lange tanden begint aan een klus. En, nog belangrijker, diegene beleeft ook meer plezier en voldoening. Maar is tegenzin dan te overwinnen? Nee, niet altijd. Maar stoppen met denken, knopen doorhakken en gewoon beginnen kan soms wel helpen. En als je dat kunt, dan ben je in staat om gedoe in jezelf overwinnen. En dat is een belangrijke stap in de richting van geluk.

Maar ho, stop. Deze bespiegelingen passen misschien beter in een zingevingsblad dan in een column, vinden sommigen onder ons. Laten we ons eerst maar weer eens concentreren op de weken die voor ons liggen. Weken waarin sommigen vakantie vieren, maar waarin we ons ook opmaken voor 4 en 5 mei, waarop we dit jaar al voor de 74e keer onze vrijheid vieren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners van Nederland op om dit  in 202o op grootse wijze te vieren.

Dat betekent dat ook inwoners van de gemeente Tubbergen  worden uitgedaagd om samen een fantastisch vrijheidsfeest te organiseren. Als gemeente willen we u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij het neerzetten van een fantastisch feestprogramma in alle kernen. Hoe? Daarover willen we graag met u in gesprek. ’t Is nog een beetje vroeg, maar toch nodigen wij u bij deze alvast van harte uit voor een bijeenkomst hierover op 19 juni in het gemeentehuis van Tubbergen, van 19:30 – 22:00 uur. Nadere informatie volgt. Wij verheugen ons er al op. Want zeg nou zelf, samen onze vrijheid vieren, daar krijgen we toch allemaal energie van?Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-