Coronavirus

Column: Feest

Publicatiedatum: 
27 apr 2021

De laatste week van april. Traditioneel een week vol feest. En dit jaar wordt het ook gewoon feest. Weliswaar in een wat aangepaste vorm, maar toch feestelijk. Maar liefst tien inwoners van onze gemeente ontvingen maandag een lintje. Het is altijd weer ontroerend om de woorden ‘het heeft de Koning behaagd om u te benoemen tot…’ uit te spreken en dan de emoties te zien op de gezichten van de decorandussen. Verrassing, ongeloof, blijdschap, een enkele traan, heel bijzonder. Mooi dat er zoveel mensen in onze gemeente zijn die zich jarenlang belangeloos inzetten voor de gemeenschap. En nog mooier is het dat anderen de kwaliteiten van hun dorpsgenoot, kennis of familielid ook zien en moeite doen om dit beloond te krijgen met een lintje. In plaats van de traditionele uitreiking op het gemeentehuis, hebben we de lintjes nu aan huis bezorgd. Anders dan gebruikelijk, maar zeker niet minder feestelijk.

En dan hadden we Koningsdag. Veel van onze dorpen hebben geprobeerd om zo coronaproof mogelijk iets te organiseren om deze dag toch een beetje te vieren. Er zaten mooie en creatieve acties bij. En gelukkig kan er best veel binnen de coronamaatregelen. Organisatoren die zich met een plan meldden bij de gemeente, kregen groen licht of tips om hun evenement aan te passen. Er waren ook initiatieven die dat waren vergeten en de coronamaatregelen iets te vrij interpreteerden. Men hen hebben we actief contact opgenomen. Naar aanleiding daarvan moesten sommige activiteiten op details wat aangepast worden. Dat vinden ook wij als gemeente jammer. Maar hoe vervelend het ook is, we moeten nu eenmaal nog steeds goed nadenken hoe we de dingen zó kunnen organiseren dat verdere besmetting voorkomen wordt. Dat betekent dus niet dat er niets kan, maar wel dat er van tevoren goed over dit aspect nagedacht moet worden. Daarom roepen we u op om, mocht u iets willen organiseren, dit in overleg te doen met onze afdeling Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Onze consulenten staan daar voor u klaar. Niet met een opgestoken wijsvinger, maar om mee te kijken en mee te denken over hoe dingen georganiseerd kunnen worden op een zo veilig mogelijke manier.

Aanstaande zaterdag is het nog een keer feest, zij het ditmaal vooral digitaal. Zoals u weet zou vorig jaar de landelijke aftrap van het jubileumjaar 75 Jaar Vrijheid groots gevierd worden in onze gemeente. Toen dat niet door kon gaan, werd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, V—fonds en de Provincie voorgesteld om dan in elk geval de afsluiting op een soortgelijke manier te houden in de gemeente Tubbergen. Omdat ook dit door corona in het water dreigde te vallen, besloten de organisatoren een documentaire te maken over 75 + 1 jaar Vrijheid en deze online uit te zenden. In deze documentaire komen onder andere inwoners, waaronder scholieren, uit de gemeente Tubbergen aan het woord over de oorlog, bevrijding, en de betekenis van vrijheid vandaag. De documentaire is vanaf 1 mei om 13.00 uur te zien op www.vrijheid-verantwoordelijkheid.nl Het is in elk geval een thema dat van alle tijden is.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-