Coronavirus

Column: Eropuit!

Publicatiedatum: 
14 sep 2021

De scholen zijn weer begonnen en de meeste mensen zijn weer aan het werk. Maar er zijn in de komende periode nog genoeg activiteiten om het vakantiegevoel nog een beetje vast te houden. Zo kan vanaf deze week de Boerenopstand fietsroute gefietst worden. Een mooie tocht waarbij te zien is wat het effect van ruilverkaveling is op het landschap. Routekaartjes hiervoor zijn onder andere verkrijgbaar bij ’t Oale Roadhoes waar ook de expositie ‘Boerenopstand, tot Tubbig en niet verder’ te bekijken is.

Liefhebbers van kunst, wilde dieren en een goed verhaal kunnen binnenkort hun hart ophalen tijdens de Elephant Parade Twente, die ook voert door Tubbergen, Vasse, Langeveen en Bruinehaar, Albergen en Harbrinkhoek. In elk van die dorpen is straks een olifant te vinden, allemaal met hun eigen verhaal. We hebben ons laten vertellen dat een deel van de parade door vrachtproblemen vanuit Azie niet op tijd aan zal komen. Gelukkig wordt ook in Luxemburg een Elephant Parade gehouden. De olifanten die daar nu staan, zullen straks naar Tubbergen komen.

Waar de olifanten maar slechts op doorreis zijn, geldt dat niet voor glaskunst. Wie na het fietsen van de Boerenopstandtocht en de Elephant Parade de smaak te pakken heeft, kan op de website van Glasrijk een maar liefst 93 kilometers tellende fietsknooppuntentocht downloaden. Deze tocht voert langs 14 permanente glaskunstwerken in onze gemeente. Bij elk kunstwerk wordt een uitleg gegeven. Het is verbazingwekkend hoeveel kanten je uit kan met glas. Het is afwisselend glad en ruw, transparant en ondoorzichtig, breekbaar of juist keihard en in al die verschillende vormen te bewonderen in de vrije natuur.

Een heel ander soort tocht, maar minstens zo zinvol is de zogenaamde ‘schouw’ van het gehandicaptenplatform. Zij bezoeken alle openbare gebouwen in onze gemeente om te ervaren of deze voldoende toegankelijk zijn voor mensen die slechtziend of moeilijk lopend zijn. Ook winkeliers in de kern van Tubbergen gaan aan de gang met het zo toegankelijk mogelijk maken van het centrum. Zij kunnen meedoen aan een pilot, waarmee zij een advies krijgen over hoe zij hun winkel nog toegankelijker kunnen maken. Mooi dat we ook op deze manier aan onze gastvrijheid werken.

cartoon college juli 2021
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-