Coronavirus

Column: Er was eens...

Publicatiedatum: 
1 okt 2019

Hans en Grietje, Roodkapje, Assepoester en Sneeuwwitje en de 7 Dwergen. Wie kent deze sprookjes niet? Als kind konden we er niet genoeg van krijgen. Ook al wisten we allang hoe het verhaal zou aflopen, het bleef heerlijk om te griezelen van boze heksen, stiefmoeders en hongerige wolven.

Bij het ouder worden ervoeren we door schade en schande dat sprookjes niet bestaan en dat het in het leven niet altijd goed afloopt. Toch hebben sprookjes een belangrijke functie in de opvoeding van onze kinderen, want behalve spanning en sensatie bevatten ze ook wijze levenslessen.

Tijdens de komende week kunnen we ons van woensdag tot en met zondag helemaal onderdompelen in die sprookjeswereld. Want het thema van Glasrijk is dit jaar Mirror, mirror…glazen sprookjes. We zijn heel benieuwd hoe kunstenaars uit alle windstreken hun gevoelens en ervaringen met sprookjes hebben uitgebeeld in glas.

Toen wij vorige week vanuit diverse hoeken berichten ontvingen over de Dag van de Witte Stok, dachten we ook even dat dit over een sprookje ging, maar niets bleek minder waar. Ieder jaar in oktober wordt de Dag van de Witte Stok gehouden, waarbij aandacht wordt gevraagd voor blinde en slechtziende voetgangers. Een goed initiatief, want voor zienden is het zo’n automatisme om drempels, hekjes, rekjes, bloembakken, stoepranden en allerlei andere obstakels op de weg te vermijden, dat het ons helemaal niet opvalt dat ze voor anderen gevaarlijk in de weg kunnen staan. In de gemeente Tubbergen hebben we gelukkig een actief Gehandicaptenplatform, dat ons regelmatig rapporteert over de problemen waar blinden, slechtzienden en mensen die slecht ter been zijn tegenaan lopen. Iets waar we met ons allen alert op moeten zijn en blijven. Dus daarover binnenkort meer.

En dan kijken we vast vooruit naar 15 oktober. Op die avond willen we, net als vorig jaar, weer met u in overleg over onze begroting. In de afgelopen weken hebben onze buur(t)mannen en buur(t)vrouwen samen met de Mijn Dorp 2030-werkgroepen het Maatschappelijk Akkoord doorgelopen en opgeschreven wat er in het afgelopen jaar is gebeurd, waar we nu staan en waar we in 2020 mee aan de slag gaan. Op basis van die gegevens is de begroting voor 2020 opgesteld en die willen we graag met u en de gemeenteraad bespreken. We hopen dat ook u daarbij bent, want het gaat om het huishoudboekje van ons allemaal!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-