Coronavirus

Column: Er gebeurt hier niks

Publicatiedatum: 
15 jun 2020

Er zijn mensen die vinden dat er niks gebeurt in Tubbergen. In zekere zin klopt dat wel. We staan al jaren in de top 10 van de veiligste en gelukkigste gemeente, we zamelen het best ons afval in en we hebben geen spoorlijn, geen haven of vliegveld waar we drukte of gedoe door hebben. Dus ja, in termen van drukte en overlast gebeurt er hier niet  zo heel veel. Maar is dat erg, vragen we ons af? Die rust maakt wel dat onze kinderen hier veilig kunnen opgroeien en dat mensen hier graag komen om zich te ontspannen. Aan de andere kant gebeurt er op sociaal gebied enorm veel. Of het nu gaat om burenhulp of een enorm evenement als de Samenloop voor Hoop, mensen staan altijd klaar voor elkaar.

Ook een mooi voorbeeld van iets waar we in onze gemeente met ons allen voor gaan is carnaval. Een feest waar heel veel mensen het jaar rond mee bezig zijn. Hoewel het nog even duurt voor het 2021 is, heeft het Carnavalsoverlegorgaan in de afgelopen week toch al een eerste keer weer vergaderd. Een bijzondere vergadering, want hoewel de coronamaatregelen steeds meer versoepelen, is de toekomst onzeker en kunnen we er niet klakkeloos vanuit gaan dat er in het komende jaar gewoon carnaval gevierd kan worden. Toch was de sfeer tijdens het overleg positief. De nadruk lag vooral op de mogelijkheden en creatieve ideeën om alternatieve kleinschalige carnavalsactiviteiten te organiseren. Maar zover is het nog niet, over het al dan niet doorgaan wordt pas een besluit genomen na de persconferentie van september.

Eenmaal per 75 jaar vieren we 75 Jaar Vrijheid. En dat is tegelijk de enige kans om dit te herdenken. Een grote teleurstelling dat ook dit niet door kon gaan. Gelukkig vonden de TOF-scholen in onze gemeente toch manieren om de vrijheid te herdenken. Eén van de activiteiten is de gedichtenwedstrijd voor alle leerlingen van groep 3 tot en met 8, waarvan volgende week bekend wordt wie de winnaar is. Spannend!  

Nieuws waar we van opkeken was een artikel over het feit dat er veel meer reeën worden aangereden doordat het sinds de coronacrisis een stuk drukker is in de natuur. Ook schijnt er volgens de Vogelbescherming opvallend meer aandacht te zijn voor vogels. Mensen vragen zich opeens af welke vogels ze zien of horen. Ergens is het wel triest dat er zo’n grote crisis voor nodig is om ons meer bewust te laten worden van de natuur om ons heen. En voor het groot wild dat zich opgejaagd voelt is het ronduit zielig. Je zal maar verjaagd worden uit je leefomgeving door allerlei tweebenigen op wielen en wandelschoenen. Namens de natuur vragen we u om een beetje zuinig te zijn op onze flora en fauna. Om niets te verstoren, niets mee te nemen en niets achter te laten. Eigenlijk waren die bordjes die vroeger in de bossen stonden zo gek nog niet: ‘Laat niet als dank voor t’ aangenaam verpoozen, de eigenaar van’t bosch de schillen en de doozen’? Of is dit nu wel heel erg jeugdsentiment?

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-