Coronavirus

Column: Energiek

Publicatiedatum: 
1 jun 2021

Voor we het goed en wel doorhadden is het opeens de eerste week van juni. De laatste week dat we samen met onze collega Ursula Bekhuis aan de collegetafel zitten. Wie werkt binnen de gemeentepolitiek weet nooit wie zijn of haar naaste collega wordt. Dat bepaalt de kiezer en vervolgens wordt binnen de partijen bepaald wie het wethouderschap op zich neemt. En zo zit je dan, een paar weken na de verkiezingen met een splinternieuw team om tafel en je hebt een flinke, maar vooral mooie klus te klaren: het werken aan de leefbaarheid van je eigen woonplaats.

Gaandeweg raak je als college steeds meer op elkaar ingespeeld. Je leert elkaar steeds beter kennen en uiteindelijk vorm je een hecht team dat samen de schouders eronder zet. Als je binnen de politiek werkt, weet je ook dat het van de ene op de andere dag allemaal anders kan zijn. En als het dan zover komt, ja, dan doet afscheid nemen dus pijn. Tegelijkertijd weet je ook dat je door moet. Maar voordat het zover is, willen we nog een leuk uitstapje plannen: samen naar de prikstraat om ons te laten vaccineren tegen het coronavirus dat in de afgelopen 1,5 jaar zo’n groot deel van ons leven en ons werk bepaalde. We hebben bijna allemaal onze oproep in huis, dus in theorie moet dat kunnen. Als dat niet lukt, dan pikken we een terrasje. Want dat mag gelukkig weer. Binnenkort zelfs een paar uurtjes langer.

Vorige week lazen we in de krant dat een grote onderneming in fossiele brandstoffen net zo goed als alle andere mensen en bedrijven moet bijdragen aan het terugdringen van CO2. Goed nieuws, want bedrijven die zoveel uitstoten, kunnen met een aantal maatregelen ook flinke resultaten behalen. Maar, al ervaart u het misschien niet zo, alle kleine beetjes helpen. Het helpt zelfs al om de verwarming standaard een paar graden lager te zetten en uw spaarlampen te verwisselen voor ledlampjes. Omdat energiemaatregelen geld kosten, vond u in de afgelopen week allemaal een kadobon in uw brievenbus, waarmee u voor 80 euro energiebesparende middelen kunt aanschaffen bij plaatselijke bouwmarkten. We hopen dat u hiervan zoveel mogelijk gebruik maakt, want vele druppels vormen samen toch al snel een emmer vol.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-