Coronavirus

Column: Energie

Publicatiedatum: 
12 okt 2021

Om onze woningen, kantoren en bedrijven te kunnen blijven verwarmen, onze lampen te laten branden en al onze elektrische apparaten op te kunnen blijven laden, is energie nodig. Heel veel energie. Omdat fossiele brandstoffen als olie en gas steeds minder worden, moeten we op zoek naar nieuwe manieren om die energie op te wekken. Steeds meer mensen zien dat als een uitdaging, maar dat geldt nog niet voor iedereen. Niemand van ons wil terug naar de tijd van kaarslicht en houtvuurtjes (dat laatste zou trouwens ook helemaal niet kunnen, want ook hout raakt op en rook vervuilt de lucht), maar tegelijkertijd blijkt het voor een aantal mensen nog altijd lastig om na te denken over nieuwe vormen van energie. Nou ja, nadenken over windmolens, zonneparken of biogas willen we misschien nog wel, maar we willen ze niet in onze achtertuin. Toegegeven, echt een sieraad voor de omgeving zijn windmolens en zonnevelden misschien niet, maar ze leveren wel wat op: energie én geld. Dus als het dan toch moet, laten we dan ook eens onderzoeken hoe we dat geld zoveel mogelijk lokaal kunnen laten landen.

Ook al is het zoeken naar energiebronnen niet gemakkelijk, we gaan er wel voor. We zullen wel moeten. Misschien is het een idee om eens een excursie te maken met inwoners naar windmolens en zonneparken. Gewoon om eens te kijken wat het nu echt is en van de gebruikers te horen hoe het nu bevalt, zo’n windmolen in de buurt. Ondertussen zien we de gasprijzen stijgen. Gelukkig kunnen we zelf heel veel zelf doen om energie te besparen en de rekening zo laag mogelijk te houden. Zo scheelt het isoleren en vloeren en daken bijvoorbeeld al een heel stuk. Een dikke trui in plaats van het hoger zetten van de verwarming is ook een optie. Daarnaast zijn er allerlei manieren om duurzamer te leven die gewoon ook heel leuk zijn. Op de website www.duurzaambouwloket.nl/tubbergen is hierover heel veel informatie te vinden.

Energie zit trouwens niet alleen in materialen, maar ook in mensen. Zo presenteren aanstaande vrijdag een groep jongeren uit onze gemeente in samenwerking met FC Noaber en de carnavalsverenigingen De Papsleef’n, de Kroegtijgers, het Peleton en CV Ketel uit Geesteren, JSV de Bokk’n Hörnkes uit Albergen en De Schoap’nböllkes uit Tubbergen een Comedy Avond vol gezelligheid, muziek en optredens van Thijs Kemperink op verschillende locaties. Wat mooi dat zij dit zo samen oppakken. We wensen de organisatoren en bezoekers heel veel plezier!