Coronavirus

Column: Een nieuw begin

Publicatiedatum: 
28 nov 2017

Het was een drukke week voor ons allemaal. Voor ons als college omdat het we het een paar dagen zonder burgemeester moesten stellen en voor de burgemeester omdat ze zich in de afgelopen dagen definitief heeft gevestigd in haar nieuwe woonplaats Vasse. Vanaf een afstandje hebben we meegeleefd met haar verhalen over opruimen, weggooien en inpakken en dat inspireerde ons. Want er zit eigenlijk wel een kern van waarheid in het  gezegde ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’.

Een complete verhuizing is daar overigens niet eens voor nodig. Ook het uitmesten van de zolder, schuur of kelder kan veel voldoening geven. Net zoals het opruimen van je bureau, het opschonen van je computer of het wegwerken van je administratie. Schoon schip maken en opnieuw beginnen geeft energie.

Dat geldt ook voor onze burgermoeder. Na bijna een jaar op en neer pendelen tussen Overdinkel en Tubbergen, kan ze eindelijk op de fiets of zelfs te voet naar haar werk. Waar burgemeester Haverkamp weliswaar verhuist naar een nieuwe woonplaats, kent ze er al heel veel mensen en is het in dat opzicht voor haar minder spannend dan voor de rest van haar gezin. Want zij gaan pas écht opnieuw beginnen.

Gelukkig kennen we in Twente een paar mooie gebruiken voor dat soort situaties. Om te beginnen hebben we het intrekkersmoal, waarbij het verhuisde stel familie, vrienden en buren uitnodigt om het nieuwe huis in te wijden. Daarnaast hebben we de noaberplicht, waarbij de nieuwkomers buren ‘aannemen’, waarmee ze lief en leed gaan delen. En natuurlijk hebben we sportclubs, carnaval, heel veel evenementen en tal van andere gelegenheden om mensen te ontmoeten die de Tubbergen tot de gezelligste gemeente van ons land maken.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-