Coronavirus

Column: Een mooie week

Publicatiedatum: 
4 jun 2019

We hebben een lekker kort weekje achter de rug. Een week die begon met een themabijeenkomst voor de dorpsraden in de tent van Jumping Schroder. Daar spraken we over de samenwerking van dorpsraden met werkgroepen Mijn Dorp 2030, met de dorpsraden uit andere dorpen en met de gemeente. Toegegeven, aan de rand van de piste, zodat we met een half oog konden genieten van paardensport op topniveau, konden we elkaar misschien niet altijd even goed verstaan, maar de sfeer was goed en we hebben veel met elkaar besproken.

Als gemeente hebben we tijdens die gesprekken een balletje opgegooid over een zogenaamde ‘burgerbegroting’. Dat is nog een stapje verder dan we nu gegaan zijn met het Maatschappelijk Akkoord. Hebben we daarin vooral vastgelegd waaraan we de komende jaren samen gaan werken, in een burgerbegroting zouden we vervolgens ook met elkaar de geldstromen gaan verdelen. Dat riep bij de aanwezige inwoners interesse op om eerst eens meer te weten te komen over de financiële stromen in hun dorp. Vandaar uit kunnen we dan met elkaar voortborduren op dit thema.

Op diezelfde dag werd ook de Twentse Tuckerrit gereden, waarbij vrachtwagenchauffeurs kinderen met een beperking meenemen in hun cabine. Voor de kinderen een geweldige ervaring om op die manier een rondrit te maken en, naar wij vernomen van veehandelaar Frans ter Haar, ook voor de chauffeurs een dankbare taak om te mogen doen. De kroon op deze zaterdag was het kampioenschap van het G-elftal van VV Reutum, dat zich opnieuw kampioen mocht noemen na een overtuigende 6-0 overwinning op het Almelose ON. We weten niet wat mooier was, de wedstrijd of de zegetocht op een vrachtwagen van Kamphuis.

Daarna weer aan het werk. Vanwege Hemelvaart slechts drie dagen, die we zo vol hadden gepropt, dan we uren voor vijf dagen hebben gedraaid. Van uitslapen op Hemelvaartstdag kwam het niet, want uiteraard moest er dauwgetrapt worden. Een folkloristisch gebruik dat, volgens een uitgebreid artikel in een groot Nederlands dagblad, vooral in het oosten des lands nog altijd populair is. Oorspronkelijk ontstaan door het houden van processies, waarbij de Hemelvaart van Jezus werd gevierd, wordt er vandaag de dag vooral gezellig samen gewandeld of gefietst, met een lekker ontbijtje of brunch na afloop. Vroeger bonden we een bremtakje aan ons stuur, maar dat doen we niet meer, want de brem is tegenwoordig een beschermde plant. Ook wandelen we niet meer op blote voeten, maar gewoon met schoenen aan. Desondanks waren de inmiddels traditionele dauwtrapevenementen in onder andere Reutum, Manderveen en Vasse weer een groot succes. Nu kijken we alweer uit naar het Pinksterweekend en daarna kunnen we tot de zomer nog weer even een paar weken met volle kracht vooruit.


Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-