Coronavirus

Column: Duurzaam

Publicatiedatum: 
26 nov 2019

Vorige week werd het platform De Energie van Noordoosttwente gelanceerd. Op dit platform vinden we niet alleen volop informatie over alles wat te maken heeft met de energietransitie, maar kunnen we ook in contact komen met inwoners en ondernemers die al allerlei dingen doen om energie te besparen of zelf op te wekken. Dat laatste lijkt ons erg handig; waarom zelf het wiel uitvinden als er anderen zijn die er al mee rijden?

Wat inmiddels steeds meer duidelijk wordt, is dat we niet alleen energie moeten besparen, maar het waar mogelijk ook zelf moeten opwekken. Voor veel mensen lijkt dat nu nog een beetje een ver-van-mijn-bed-show, maar als we straks massaal van het gas af moeten, dan móéten we een alternatief hebben. En dan zijn zonnepanelen en windmolens toch het eerste waar je aan denkt, want van zon en wind hebben we niet alleen genoeg, het raakt ook nooit op.

In principe hele praktische en duurzame oplossingen, maar willen we die ook in onze eigen achtertuin? Dat spreekt veel mensen toch wat minder aan. Maar…‘vaak buj te bange’. Want met een mooie heg of houtwal kan je zo’n veldje redelijk goed wegwerken. Bovendien schijnt onder en rond die panelen veel te kunnen groeien en bloeien dat vervolgens weer allerlei insecten aantrekt. En dat is weer mooi voor de biodiversiteit.  

Iets dat minder plek inneemt, maar vele malen meer energie oplevert, zijn windmolens. Ook dat is misschien even wennen, maar wie weleens via de N36 richting Zwolle rijdt, komt ergens ter hoogte van Ommen een windmolenparkje tegen waar zes mooie statige molens rustig staan de malen in de wind. En is dat nu zo lelijk? Ach, ’t is meer een kwestie van wennen. We kunnen kort of lang tegenspartelen, maar uiteindelijk zullen ook wij in Tubbergen aan het opwekken van andere vormen van energie moeten geloven. Laten we die uitdaging met opgeheven hoofd en vooral samen aangaan!

Ook werd ons in de achterliggende week een vraag gesteld over de rol van de bedrijfsconsulent. Die leggen we graag nog een keer uit. De bedrijfsconsulent is voor alle ondernemers, of het nu gaat om ZZP-ers of miljoenenbedrijven, het eerste aanspreekpunt bij de gemeente. Het is niet zo dat zij alle vragen oplost, maar ze brengt ondernemers met uitbreidingsplannen of andere ideeën wel zo snel mogelijk in contact met de juiste medewerkers van onze organisatie. Naast de bedrijfsconsulent hebben we trouwens ook een consulent vrijetijdseconomie. Zij doet hetzelfde, maar dan voor recreatieondernemers. En dan hebben we nog onze COR’s, onze consulenten voor de openbare ruimte, die meedenken over de inrichting van speeltuinen, plantsoenen en alles wat van iedereen is. En nu we toch bezig zijn: wist u dat iedere kern in onze gemeente ook een eigen buur(t)man of  buur(t)vrouw heeft? Ook zij zijn er voor u! Bij hen kan u terecht met de meest uiteenlopende vragen en ideeën. Weet hij of zij het antwoord niet, dan verbinden ook zij u zo snel mogelijk met de juiste persoon in onze organisatie. Want ja, ook als overheid willen we graag ‘klantvriendelijk’ zijn.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-