Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: We doen niet alles fout

Publicatiedatum: 
16 sep 2016

We doen niet alles fout

Uit onderzoek van de Nationale Ombudsman blijkt dat Nederland zich ergert aan gebrek aan de deskundigheid van ambtenaren. Een uitkomst die breed werd uitgemeten in de pers. Of het tegendeel net zulk groot nieuws zou zijn geweest, zullen we helaas nooit weten, want als gemeente doe je het niet gauw goed. We hebben vaak het gevoel dat we als gemeente in een wij-zij wedstrijd bij voorbaat al met 1-0 achterstaan. En dat is eigenlijk geen wonder. Want geen bedrijf heeft zoveel verschillende producten in haar assortiment en zo’n groot aantal klanten in haar bestand als een gemeente.

In ons geval gaat het om ruim 21.000 mensen en honderden producten variërend van het beoordelen van bestemmingsplannen tot het regelen van huishoudelijke hulp. Ook moet er af en toe gehandhaafd worden, want regels zijn nu eenmaal regels en ontworpen om mensen tegen elkaar te beschermen. Logisch dat je het dan niet iedereen naar de zin kunt maken.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat wij ons best niet doen. Integendeel! We streven ernaar om inwoners steeds meer zeggenschap te geven over hun woon-, werk- en leefomgeving, door projecten als Mijn Dorp 2030, de klankbordgroep Onderneem of het uit handen geven van groenonderhoud. Ook proberen we een brug te slaan tussen onderwijs en overheid door stagiaires en afstudeerders een plek te geven en mee te doen aan allerlei projecten.

Zo fietsten er vorige week bijna 50 Saxion-studenten door onze gemeente die hun onderzoeksvaardigheden in de praktijk brachten door vraaggesprekken met inwoners uit alle kernen van Tubbergen. We waren onder de indruk van hun leergierigheid en digitale vaardigheden. Niets was te gek; er werd zelfs een drone ingezet! De mooiste opmerking die we na afloop hoorden, kwam van een jongen uit Rijssen. “Van tevoren vond ik de gemeente Tubbergen helemaal niks, maar het is me hartstikke meegevallen. Het is hier druk en gezellig.” Dat wisten wij natuurlijk al, maar misschien moeten we dat ook zelf wat vaker vertellen. En zo hebben ook wij weer wat geleerd. Benieuwd wat de Nationale Ombudsman daarvan vindt.

Doar kriej proat van
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-