Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: Wagenbouwen

Publicatiedatum: 
23 feb 2017

Vakantie! Voor kinderen betekent dat een week lang lekker chillen, voor werkende ouders houdt dat in dat er van alles geregeld moet worden met de oppas. Maar lekker is het wel, even wat anders dan de dagelijkse sleur. Van alle vakanties is de voorjaarsvakantie de leukste. De donkerste dagen zijn voorbij, en we hebben carnaval in het vooruitzicht. Er zijn overal optochten, waarvan de meest bijzondere toch altijd weer de Twentse Verlichte Optocht is, die in Tubbergen wordt gehouden.

Vorig jaar was deze optocht letterlijk en figuurlijk bijzonder, toen een deel van een wagen in het publiek viel. De schok was groot, zowel voor het publiek als voor de organisatoren en deelnemers van de optocht. Maar na de schrik, kwam de daadkracht. Om de kans dat zoiets ooit weer gebeurt te verkleinen, hebben de carnavalsverenigingen de koppen bij elkaar gestoken en samen gewerkt aan een veiligheidsplan. Dat heeft een gevoel van saamhorigheid opgeleverd waar we als Tubbergen heel trots op mogen zijn. Dat is noaberschap ten voeten uit.

Over carnavalsoptochten gesproken, ieder jaar verbazen wij ons opnieuw over de vernuftige technieken die in de wagens verwerkt zitten. Slimme draai-elementen, complete geluidsinstallaties en talrijke lampjes maken van elke wagen op zich een kunstwerk. Niet te geloven op welke manier zwakstroom, krachtstroom en wisselstroom worden ingezet om de glinstering in Tubbergen vorm te geven.

Tijdens de collegevergadering die vorige week werd voorgezeten door Sleutelprins Marco I, zei Erik Volmerink gekscherend dat hij hoopt dat het wagenbouwen in het jaar 2030 een verplicht schoolvak is. Eigenlijk is dat idee helemaal niet zo gek. Het bouwen van wagens vraagt om creativiteit,  technisch inzicht en een grote mate van samenwerken. Vaardigheden die later op de arbeidsmarkt goud waard zijn.

Als na de verlichte- en andere optochten de vakantie is afgelopen, gaan de kids weer naar school en neemt het fietsverkeer toe. Burgemeester Haverkamp vernam van de politie dat ze tijdens de laatste fietslichtencontrole nauwelijks bonnen hoefden uit te schrijven. Niet alleen de wagens, ook de Tubbergse fietsers zijn kennelijk goed verlicht.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-