Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: Vaklieden met passie

Publicatiedatum: 
27 okt 2016

Waar het in het Amerikaanse Sillicon Valley bulkt van de ict-talenten, geldt dat in Tubbergen voor ambachtslieden. Of je het nu hebt over de bouw, de metaalsector of andere ambachten; in Tubbergen wonen en werken echte uitblinkers, waarvan er regelmatig een aantal meedoen aan grote internationale wedstrijden. Zo werd de Tubbergse Twan ten Apel bijvoorbeeld vorig jaar kampioen Metalen Dakdekken en streed Rick Lammerink uit Hezingen in de afgelopen week om de eerste plaats op het Zimmerer-Europameisterschaft.

Maar niet alle vakmensen die aan grote wedstrijden meedoen krijgen aandacht in de pers. Neem Peter-Bart Poppink en Peter Slaghekke. De beide Reutummers zijn eerder dit jaar geselecteerd als Nederlandse afgevaardigden naar een internationale behendigheidswedstrijd voor kraanmachinisten. Op 15 oktober streden in Parijs ruim 50 deelnemers uit 15 landen om het Europees kampioenschap. Peter wist beslag te leggen op de zevende plaats en Peter-Bart haalde een eervolle tweede plaats. Twee vaklui waar niet alleen loonbedrijf Poppink trots op zal zijn, maar ook wij als college van Tubbergen. Want rechterhanden blijven altijd nodig.

Juist in een tijd waarin de focus ligt op zo lang mogelijk studeren om een goede kantoorbaan te bemachtigen, komt er steeds meer een tekort aan echte vaklieden. Dat geldt niet voor Tubbergen. Gelukkig hebben wij op dit moment nog volop van die handige jongens die met passie hun werk doen en voor wie geen technische opgave te moeilijk is. Ook kiezen er steeds meer meisjes voor techniek en dat is geen wonder, want techniek heeft de toekomst!

Doar kriej proat van
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-