Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: Trumpolitis

Publicatiedatum: 
2 dec 2016

Eén ding hebben we in de afgelopen maanden wel geleerd van de Amerikanen. Voor veel kiezers is de inhoud een stuk minder belangrijk dan wij politici altijd dachten. Een goede president is kennelijk iemand met zulk popie jopie-gedrag dat het niet eens zo heel erg belangrijk is wat hij zegt. Sterker nog, als zo iemand als Trump met zijn opzienbarende uitspraken desondanks toch wordt gekozen, dan zegt dat genoeg. En brengt ons stiekem ook aan het twijfelen. Want we zijn allemaal wel heel druk met de inhoud, maar hoeveel is dat eigenlijk waard?

Inmiddels is ook in Nederland de verkiezingskoorts losgebroken. En dat belooft wat, want de keuze is reuze. In plaats van twee kandidaten, kunnen wij nu al kiezen uit maar liefst 16 partijen, die allemaal hun best doen om de harten van de kiezers te stelen. Opmerkelijke partijen die de kop opsteken. Wat bijvoorbeeld te denken van de Piratenpartij met Ancille van der Leest als lijsttrekker of een verkiezingsprogramma getiteld ‘Fix the Basics’ van de Vrijzinnige Partij (VP).

We zijn erg benieuwd in hoeverre de Nederlandse politici het voorbeeld van Trump volgen, en meer gaan insteken op populisme oftewel Trumpolitis. Tijdens het VVD Congres in Noordwijk heeft Rutte in elk geval de toon al gezet door zich met groot enthousiasme af te zetten tegen al zijn politiek concurrenten. Qua humor was hij daarin wel geweldig. Dat belooft wat voor de komende verkiezingstijd en wie weet steken we er nog wat van op.

Cartoon
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-