Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: Lokaal inkopen

Publicatiedatum: 
15 dec 2016

De wereld wordt steeds kleiner. Het nieuws van de andere kant van de wereld is hier in een split-seconde, familie of kennisen wonen in het buitenland en (bijna) alle Nederlanders spreken meerdere talen. Een tijd waarin je verwacht dat dit voor alles geldt, nieuws, artikelen, woonplaatsen, enzovoort. Toch leerden we vorige week weer een les.

We waren bij wijze van afscheid van onze burgemeester op bezoek in zijn vorige woonplaats, Den Helder. Een stad waar je in iets meer dan 2 uur naar toe rijdt, maar waar hele andere zaken spelen dan bij ons. Ergens in een presentatie werden we echter getrickerd door de zin 'De vijftien grootste vrachtschepen ter wereld stoten net zoveel schadelijke stoffen uit, als alle auto’s bij elkaar.' Nu ligt dat allemaal heel genuanceerd, maar het sterkte ons wel in de gedachte dat onnodig transport moet worden voorkomen.

Als je een nostalgische inslag hebt, kun je stellen dat het lang geleden helemaal niet zo gek in elkaar stak. De groenten kwamen uit je eigen moestuin en het vlees dat je at was van je eigen vetgemeste varken of van dat van familie, vrienden of van de slager om de hoek. Kleding maakte je moeder zelf en je liep op schoenen of klompen die geproduceerd werden in Nederland. Transport was nauwelijks nodig.

Als gemeente proberen wij daarin het moderne goede voorbeeld te geven. Een mooi voorbeeld daarvan is het kerstpakket. Mede op initiatief van Gré van de Bloemenhoek uit Harbrinkhoek krijgen al onze medewerkers een pakketje vouchers te besteden bij een aantal ondernemers uit onze eigen gemeente. Allemaal mooie, leuke, lekkere of gezonde producten bij winkels die je te voet of op de fiets kan bereiken. Dat is meteen goed voor de lijn zo rond de feestdagen.

Doar kriej proat van
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-