Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: Lezen is gezond

Publicatiedatum: 
31 jan 2017

Wie schrijft die blijft, zeggen ze weleens. Maar dat geldt misschien nog wel meer voor lezen. Wie al op jonge leeftijd wordt voorgelezen en vanaf groep 3 regelmatig zelf naar een boekje grijpt, heeft in zijn latere leven kans op een grotere woordenschat en betere taalprestaties. De opening van de eerste Bibliotheek op School in Reutum, vinden wij als college dan ook een goede zaak. Want lezen, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom zijn wij ook enthousiast over de voorleeswedstrijd die woensdagavond werd gewonnen door Jill Stokkelaar van de Aloysiusschool in Geesteren. Proficiat Jill, dat

je nog maar lang mag blijven doorlezen!

Al pratend over de opening van de bieb op school, het voorleesontbijt op PC de Marke waar burgemeester Wilmien Haverkamp donderdag de leerlingen voorlas, de voorleeswedstrijd

en het feit dat de Mariaschool in Reutum zich sinds vorige week tot de 71 excellente scholen in Nederland mag rekenen, kwamen we in gesprek over onze eigen leesgewoonten. We blijken allemaal onze kinderen voor te lezen uit, maar hebben wel een wisselend repertoire, van Jip & Janneke tot Willem Wilmink.

Maar er is nog meer taalnieuws. Binnenkort opent de bieb in Tubbergen een Taalhuis, waar laaggeletterden (dat percentage is best hoog in Tubbergen) hulp krijgen bij het beter leren lezen en schrijven. Maar ook buitenlanders die Nederlands willen leren, kunnen hier terecht. Het Taalhuis wordt gerund door geschoolde vrijwilligers. Ook dat is iets waarmee wij niet alleen blij mee zijn, maar ook een beetje trots. Geweldig dat zij zich hiervoor willen inzetten.

Kortom, lezen is belangrijk, in alle geledingen van de samenleving. Nou houden we er niet van om u de wet voor te schrijven, maar een leuke weekendtip moet kunnen: laat de tv eens een avondje uit, pak een goed boek en laat je meenemen naar onbekende werelden. Lees ze!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-