Coronavirus

Column: Doar kriej proat van: Gewoon trots op Twente

Publicatiedatum: 
9 feb 2017
Column: Doar kriej proat van: Gewoon trots op Twente

Soms kan je dat zo hebben. Dat je na een drukke dag vol afspraken terugrijdt naar huis en opeens weer ziet hoe mooi Twente eigenlijk is. En dan hebben we het niet alleen over mooi wat betreft de natuur en cultuur, maar ook door wat de inwoners ervan maken. Qua oppervlakte is ons stukje Overijssel niet eens zo groot, maar met 625.000 Tukkers hebben wij veel meer inwoners dan de provincies Zeeland, Groningen en Drenthe. En al die mensen zijn samen bezig om Twente te laten groeien en bloeien.

Dat wil overigens niet zeggen dat iedereen hetzelfde is. Integendeel. Wat dat betreft kun je de Twentenaren misschien nog wel het beste vergelijken met een doosje Merci. We zijn er in allerlei kleuren en smaken, maar we zijn wel allemaal van dezelfde chocoladefabriek. We gaan samen voor het versterken van de overeenkomsten en het benutten van de diversiteit. Dus of je nou gaat voor Heracles of een verstokte FC Twente-supporter bent, maakt niet uit. Samen speel je het spel. Daar mag het soms best wat ruig aan toe gaan, maar na afloop kunnen we prima met elkaar door één deur…die van de kantine bijvoorbeeld.

Als je nou kijkt naar de verdeling stad en platteland, is dat ongeveer fifty-fifty. Innovatie, onderwijs en ambachten gaan hier hand in hand. We hebben een Twentekanaal en een Twentespoor. We hebben een vierbaansweg en we zijn de enige regio waar naast een A-weg een fietssnelweg ligt, al is die op dit moment nog in ontwikkeling.

We zijn echter niet alleen groot in onze prestaties, maar blinken ook uit in gezelligheid. Carnaval, Pasen, dauwtrappen of de boog natmaken, wij hebben altijd wel een reden om elkaar op te zoeken om onder het genot van bakleaver, bloodkooke, nen pils en ‘n foesel een pötke skik te maak’n.

Integendeel van wat er weleens beweerd wordt over Twente, zijn wij niet het sluitstuk van Nederland, maar de poort naar Duitsland. Gelegen aan de snelweg Amsterdam – Berlijn – Scandinavië. Laat ons maar schuiven. Oet goald'n korenoarn skeup God de Twentenoaren, en oet 't kaf en de rest'n, de leu oet 't west'n.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-