Coronavirus

Column: Denk na

Publicatiedatum: 
23 nov 2021

We kijken terug op de Week van de Ondernemers die voorbij ging zonder de Ondernemersprijs en zonder de BGT Talentdagen. Dat was een tegenvaller, maar onze waardering voor de ondernemers in onze gemeente is er niet minder om. Of we het nu hebben over grote bedrijven of eenpitters, iedereen draagt op zijn of haar manier bij aan de economie en de leefbaarheid in onze dorpen.

Naast industrie en dienstverlening, hebben we natuurlijk ook de detailhandel en de horeca. Met name die laatste groep willen we een hart onder de riem steken, nu zij hun sluitingstijden opnieuw moeten aanpassen en hun gasten moeten vragen om een qr-code. Omdat dit onherroepelijk extra werk oplevert, bieden wij hen en alle andere organisaties die dit moeten doen een coronasteunpakket aan om de kosten die het controleren van de coronapassen met zich meebrengt te dekken. En we wensen hen sterkte, want het zal vast niet altijd gemakkelijk zijn om klanten zonder geldige QR-code de deur te wijzen, zeker niet als het een bekende is. Daarom roepen wij iedereen op om er toch vooral voor te zorgen een geldige QR-code op zak te hebben. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de ondernemers en alle vrijwilligers die zich inzetten voor hun verenigingen en organisaties. Datzelfde geldt ook voor het lokaal kopen. Natuurlijk is internet handig, maar er gaat toch niets boven voelen, ruiken, aanpassen én even gezellig een praatje maken in een echte winkel?

Net als u zouden ook wij niets liever willen dan dat de wereld weer zou zijn zoals vroeger. Het is bijna niet voor te stellen dat we ooit mensen gewoon handen konden geven zonder erbij na te denken, dat we hutje bij mutje op elkaar in de kroeg stonden, dat we verkouden en wel naar ons werk gingen en dat we nooit hoefden na te denken over sluitingstijden, QR-codes en andere dingen die we steeds normaler gaan vinden.

Om dat te bereiken, is er werk aan de winkel. Gelukkig zien we veel mensen in de samenleving die het goed doen, zich houden aan de regels en zich inzetten voor de uitvoering van de maatregelen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid en verdienen een groot compliment en ons respect.

Desondanks blijft de druk op de zorg groot. Daarom roepen we iedereen, gevaccineerd of niet gevaccineerd: voorkom dat je ziek wordt.  Houd u zich aan de basismaatregelen: afstand houden, handen wassen en zorg voor voldoende frisse lucht. Blijf thuis bij klachten en laat u testen. En, minstens zo belangrijk: denk na en zeg soms ‘nee’ tegen leuke dingen. Natuurlijk is dat feestje gezellig en is het fijn voor opa en oma om op zondagmiddag met de hele familie langs te komen. Maar is het echt nodig? Of kan het ook op een andere of veiligere manier?