Coronavirus

Column: Democratie

Publicatiedatum: 
27 jan 2020

Wat waren we blij toen we vorige week vernamen dat onze bibliotheek op de eerste plaats staat van de lijst van Best presterende jeugdbibliotheken van Nederland. Onze jongeren lenen gemiddeld meer dan 30 boeken per jaar. We vinden het niet alleen geweldig dat we op de eerste plaats staan, maar vooral omdat volgens onderzoeken lezen gelukkig maakt. Dus als onze jeugd bovengemiddeld veel leest, zou dat kunnen betekenen dat ze zich redelijk gelukkig voelen. En dat maakt ons dan weer gelukkig. Misschien dat het feit dat er veel gelezen wordt, er ook voor zorgt dat de kwaliteit van de voorlezers bij de Voorleeswedstrijd ook elk jaar weer zo hoog is. Dat hebben we vorige week ook weer met eigen oren ervaren.

De afgelopen week stond echt in het teken van de jeugd. Zo bezochten onze burgemeester en de kinderburgemeester samen alle basisscholen in onze gemeente om leerlingen enthousiast te maken voor een kinderraad. En dan geen kinderraad voor de bühne, maar een raad die ook echt iets te zeggen krijgt over onderwerpen die belangrijk zijn voor de jongeren in onze gemeente.

De gesprekken op de scholen waren positief en de democratie blijkt voor veel leerlingen, misschien mede dankzij de scholenbezoeken aan onze raadzaal, bekend terrein. Daarbij valt ons telkens weer op dat de schooljeugd goed voorbereid aan tafel schuift en de debatten van hoog niveau zijn. We hoorden trouwens ook dat de schooljeugd ook op bezoek gaat bij de Tweede Kamer en dat ze in Madurodam in de hoedanigheid van de gemeenteraad een stad gaan bouwen. Zo leren zij al op jonge leeftijd wat democratie is en dat het niet eenvoudig is om iets tot stand te brengen waar alle partijen redelijk tevreden over zijn.

Democratie is een groot goed. Een samenlevingsvorm waarin iedereen gelijk is en een even grote stem in het geheel heeft. Gelijkheid is één van de belangrijkste ingrediënten voor een vredige samenleving. Dit voorjaar gaan we 75 jaar Vrijheid vieren. Deze week houden we onze eerste vrijheidsmaaltijd, samen met 9 inwoners afkomstig uit al onze dorpen. We verheugen ons erop om samen met hen te spreken over het belang van vrede en vrijheid. En over hoe we er samen voor kunnen zorgen dat het nooit meer oorlog wordt. We laten u weten hoe deze eerste maaltijd is verlopen. Wie weet gaat u dit voorbeeld volgen in uw eigen buurt.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-