Coronavirus

Column: De Week van de Opvoeding

Publicatiedatum: 
25 sep 2018
Tegenwoordig lijkt elke week wel een week waarin een bepaald onderwerp centraal staat. Er zijn een hoop onderwerpen waarmee we niet echt iets hebben, maar de Week van de Opvoeding die wordt gehouden in de eerste week van oktober, vinden we zo gek nog niet. In de Week van de Opvoeding gaat het om bewustwording. Je te realiseren voor welke vraagstukken je als ouder komt te staan en hoe je daarmee omgaat. Aangezien het ouderschap zo’n beetje het enige beroep is waarvoor je geen opleiding of diploma nodig hebt, is het niet verkeerd om er af en toe eens bij stil hoe jij het als opvoeder doet.

Het thema opvoeden sluit ook heel goed aan bij de Kampeerfeesten of liever gezegd: bij het drankgebruik onder onze jongeren onder de 18 jaar. Na twee zomers actief te zijn geweest met Kampeerfeesten kunnen we onze ogen er niet langer voor sluiten: het alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar in de gemeente Tubbergen is hoog. En, wat ons nog veel meer zorgen baart, dit lijkt volledig geaccepteerd te zijn, ook door ouders.

Van diverse jongeren hoorden we dat de drank op hun kampeerplek was gebracht door hun ouders. Als we verder doorvroegen gaven ze aan dat ze drinken omdat het mag, maar dat ze er geen problemen mee zouden hebben als ze frisdrank zouden moeten houden van hun ouders. Dat kan een sociaal gewenst antwoord zijn, maar het stemde ons wel tot nadenken. Misschien is het wel echt zo dat jongeren het helemaal niet erg vinden als ze iets niet mogen.

Opvoeden is soms ronduit iets verbieden omdat het ongezond of gevaarlijk is. Daar kan best gezeur en discussie van komen, maar is dat zo erg?  Veel jongeren hebben behoefte aan een duidelijke grens omdat ze die zelf nog niet kunnen stellen. Wij dagen u uit om hierover tijdens de Week van het Opvoeden eens uw gedachten te laten gaan én erover te praten met uw collega-ouders. Neem daarbij als uitgangspunt dat alcoholgebruik onder de 18 jaar bewezen ongezond is en wettelijk verboden. Waarom staan we het dan toch toe? Waarom willen we onze kinderen al op zo jonge leeftijd ‘leren’ drinken? Vindt u het moeilijk om het ronduit te verbieden? En zo ja, waarom? Hoe denken de ouders van de vrienden en vriendinnen erover?

Wij zijn zelf ook jong geweest en we zijn geen heiligen. Maar we moeten hier wel wat mee. Samen met u!

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-