Coronavirus

Column: Cultuur

Publicatiedatum: 
6 nov 2018
Mariakapelletjes langs de weg, een afbeelding van St. Christoffel in de auto die je beschermt tegen ongelukken en St. Cecilia de patrones der muzikanten, die door al onze harmonieën fanfareorkesten wordt gezien als hun beschermheilige. Voor ons in het katholieke Twente is dat zo normaal dat we er niet eens meer over nadenken, het maakt echt onderdeel uit van onze cultuur.

Cultuur is een woord waarmee je alle kanten uit kan. Cultuur kan slaan op onze geschiedenis. Cultureel erfgoed laat zien waar we vandaan komen, zowel in monumenten als in tradities. Daarnaast hebben bedrijven hun eigen cultuur en heeft ieder volk zo zijn eigen gewoonten, wat we ook weer cultuur noemen. De klok een uur terug zetten is ook cultuur. Een omstreden vorm van cultuur blijkt nu zelfs. Voorstanders roemen de lange zomeravonden, terwijl tegenstanders piepen over een totale ontregeling van je gezondheid. Wat ons betreft heeft het verzetten van de klok wel iets. Sinds vorig weekend zijn we allemaal een uurtje eerder wakker, dus hebben we lekkere lange dagen.

De meest bekende vorm van cultuur is Kunst. Kunst met een grote ‘K’ die je ziet in theater, musea en bij festivals, maar ook kunst met een gewone ‘k’. De toneel- en muziekverenigingen, de keramiek- en schilderclubs, glaskunst, dichters, fotografen. Ook de gemeente Tubbergen staat bol van de kunst. We weten nog niet half wat er allemaal te beleven is en wie wat doen. Daarin willen we verandering brengen door met een cultureel platform alle kunstvormen met elkaar te verbinden. Het begin is er: een Culturele Xplosie die wordt georganiseerd door de stichting Hof van Tubbergen. U heeft de posters vast al wel zien hangen aan de lantaarnpalen.

Nu maken we vanaf deze plek meestal geen reclame voor evenementen, maar ditmaal maken we een uitzondering. Want de Culturele Xplosie is van, voor en door iedereen in Tubbergen. Iedereen die iets heeft met kunst of cultuur wordt uitgedaagd om dat op 17 november te komen laten zien of ervan te proeven. Altijd al eens willen weten hoe het is om zangles te hebben of stiekem ervan gedroomd om als acteur op het podium te staan? Altijd al eens willen schilderen, keramieken of een andere vorm van beeldende kunst willen uitproberen? Tijdens de Culturele Xplosie kan het allemaal. Maar het mooiste van die explosie is misschien nog wel dat het ons dichter bij elkaar brengt. Wie weet wat voor mooie culturele samenwerkingsvormen eruit kunnen ontstaan. Wij hebben er zin in!

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-