Coronavirus

Column: Boekenwurm

Publicatiedatum: 
27 aug 2019

De vakantie is voorbij en de dagen beginnen alweer heel voorzichtig wat korter te worden. Jammer vinden we, al heeft het najaar ook weer zijn charmes. Eén daarvan is: lezen. Lekker wegdromen bij een boek, even uit je eigen wereld in die van een ander stappen en ervaren dat je het zelf zo slecht nog niet hebt. Of je verrijken met kennis over onderwerpen waar je tot nu toe nog niet genoeg van weet. Onze smaken blijken daarin te verschillen. Zo leest wethouder Erik Volmerink graag iets waar hij wijzer van wordt. Vakbladen over groen en de agrarische sector worden door hem verslonden, maar ook bladen als Quest, Kijk en National Geographics hebben zijn aandacht. En als daar niet genoeg interessants in te vinden is, er altijd nog Google. Boeken, die zijn voor in de vakantie. Misdaadromans of een goede thriller, daar gaat hij ook graag voor zitten.

Voor wethouder Hilde Berning geen magazines, al bladert ze weleens door de Linda en leest ze dagelijks de krant. Maar ze heeft liever een boek, vooral waargebeurde verhalen en historische romans kunnen haar boeien. En de boeken over Hugo Borst en zijn moeder, vond ze ook prachtig. Zoals een moderne vrouw in het digitale tijdperk betaamt, leest Hilde bij voorkeur op de iPad. Ideaal, vooral als je op vakantie gaat. Want in zo’n tablet van amper 300 gram passen al snel een paar duizend boeken.

We willen haar niet direct als ouderwets bestempelen, maar voor burgemeester Wilmien Haverkamp geen e-reader of iPad. Zij geniet van het echte papieren boek.  Het knisperende papier en vooral de geur, ze kan er geen genoeg van krijgen. Ze wil in de vakantie het laatste hoofdstuk van haar boek over betekenisgeving uit lezen. Dit is het boek dat ze aan Roy de Witte gaf bij zijn afscheidsfeest. Het telt 545 bladzijden, maar dat heeft hij in zijn dienstauto zo uit. De eerstvolgende keer dat ze elkaar na de vakantie tegenkomen, kunnen ze dan over de inhoud discussiëren.

Ook wethouder Ursula Bekhuis houdt van lezen, maar gunt zich er te weinig tijd voor, al heeft ze het boek van Michelle Obama wel in één ruk uitgelezen. Lezen over het leven van een zwarte vrouw in een blanke omgeving vond ze interessant, maar wat haar vooral aansprak was de herkenbaarheid. Geboren in het zelfde jaar, waren de alinea’s over muziek, auto’s, mode en gebruiken uit die tijd voor haar een feest der herkenning.

Naast historische romans met thema’s over de slavernij, oorlog of overstroming, leest onze gemeentesecretaris Jolande Scholten ook veel en graag psychologische boeken. Geen romans, maar naslagwerken, omdat ze graag meer wil weten over wat mensen drijft. Omdat de afstand tussen Apeldoorn en Tubbergen redelijk fors is, maakt ze ook gebruik van luister CD’s. Tijdens de lange autorit heerlijk ontspannen met een mooi verhaal. Hoe leuk kan het forensenleven zijn.

Bent u nog op zoek naar leesvoer? Haal dan bij de balie in het gemeentehuis het boekje met het verhaal over het ontstaan van Mijn Dorp 2030 en het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen. Hierin staan de ervaringen van betrokken inwoners, raadsleden en ambtenaren. Dit hebben we gemaakt omdat we uit het hele land vragen krijgen over de manier van samenwerken binnen onze gemeente. En hoe kunnen we die vragen nu beter beantwoorden dan met een goed boek.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-