Coronavirus

Column: Biologie

Publicatiedatum: 
6 jul 2020

Wat kregen we vorige week een heuglijk bericht van ons telefoonteam: op dinsdag was er niet één melding over de eikenprocessierups. Dat is heel goed nieuws, want dat betekent dat het jeukseizoen op zijn retour is. Gelukkig maar. Want hoe belangrijk we de natuur ook vinden, er zijn nu eenmaal insectensoorten die we liever kwijt dan rijk zijn. Kunnen we vandaag de dag eigenlijk nog wel zo’n opmerking maken? In een tijdperk waarin de biodiversiteit belangrijker is dan ooit en we er alles aan doen om zoveel mogelijk soorten planten en dieren in leven te houden?

Google leerde ons dat ook eikenprocessierups een belangrijke plek heeft in het ecosysteem. Het is een voedselbron waarin veel eiwitten zitten. Niet alleen vogels als koolmezen eten van de rups, maar ook sluipvliegen en sluipwespen gebruiken de eikenprocessierups om hun eitjes in af te zetten. Dat koolmezen een waardevolle toevoeging aan de natuur zijn, beamen we allemaal. Maar sluipvliegen en sluipwespen? Weer even googelen en wat zien we? In de landbouw worden sluipwespen vaak als natuurlijk bestrijdingsmiddel gebruikt met een hele verhandeling erbij hoe dat werkt. Echt interessant. En indrukwekkend hoe de kringloop der natuur is opgebouwd.

Onze jeugd geniet deze week volop van de natuur. Tientallen grote en minder grote groepen kamperen in deze periode in het buitengebied van onze gemeente. Leuk voor de jeugd, maar soms best een zorg voor hun ouders en voor ons als gemeente. Wat waren we daarom blij met de resultaten van het 4-jarig onderzoek van de GGD Twente. Hieruit blijkt namelijk dat het aantal rokers en drinkers onder jongeren uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs in de afgelopen jaren flink is afgenomen. In de vier weken voorafgaand aan het onderzoek, heeft 35 procent van de jongeren alcohol gedronken. In 2015 was dit nog 41 procent. Opvallend is dat maar liefst 41 procent van de ouders het goedkeurt dat hun kind drinkt. Dat is iets om over na te denken én om over in gesprek te gaan. Maar dat gaat niet meer lukken voor de vakantie. Dus hopen we dat onze jongeren zélf zo verstandig zijn om de fles te laten staan en het percentage daarmee nog een flink stuk verder te laten zakken. Dat is wel zo gezond!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-