Coronavirus

Column: Bijzonder

Publicatiedatum: 
24 mrt 2020

Natuurlijk, we wisten dat er een virus rondging en dat overal in de wereld strenge maatregelen werden getroffen om besmetting en verdere verspreiding te voorkomen. Maar je beseft pas echt wat dat betekent, als je er zelf middenin zit, zoals wij nu. We hebben met ons allen, niet alleen wij als college, maar u allemaal een hele bijzonder week achter de rug.

Na de persconferentie waarbij onze premier allerlei maatregelen aankondigde, volgden een paar hele drukke dagen. Er moesten allerlei besluiten worden genomen over het afgelasten van bijeenkomsten, vergaderingen en andere afspraken. Tegelijkertijd moesten we een manier vinden om vanuit huis wel gewoon door te kunnen werken, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat we met ons alleen een paar weken vakantie nemen.

Inmiddels komen we in een bepaald ritme en zien we wat het corona-gebeuren met mensen doet. Natuurlijk maakt iedereen zich zorgen, maar daarnaast zien we ook een heleboel positieve dingen. Het eerste dat opvalt is dat er heel veel mensen zijn die klaarstaan om iets te doen voor een ander. Mensen die aanbieden om boodschappen te doen, honden uit te laten of op kinderen te passen. En mensen die allerlei tips en ideeën geven om de tijd op een nuttige en aangename manier door te komen. Om nog maar niet te spreken van al die mensen in de zorg en andere zogenaamde ‘vitale’ beroepen die hun uiterste best doen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en de maatschappij draaiende te houden. Daarvoor nemen we onze pet af.

De situatie verandert met de dag en dat geldt ook voor onze gevoelens. Nu we alleen de deur uitgaan voor het hoog noodzakelijke, realiseren we ons pas hoe druk we altijd zijn. Hoe hard we rennen en daarbij ook vaak onszelf en onze familie voorbij rennen. Opeens hoeven we niet te beslissen of we wel of niet moeten meedoen aan allerlei activiteiten en bijeenkomsten. En zien we even niemand anders dan de mensen uit ons eigen kleine kringetje. Aan de andere kant voelt het ook weer rot, want het is ontzettend jammer dat evenementen en activiteiten waar veel mensen met ziel en zaligheid mee bezig zijn, nu niet door kunnen gaan.

Aan de andere kant zijn we drukker dan ooit, dat geldt zeker voor onze collega’s met kleine kinderen.  Zij moeten thuis werken en zo goed en zo kwaad als het kan vergaderen via Skype, facetime, Zoom, Microsoft Teams of conference calls en de telefoontjes en mails. En tegelijkertijd zorgen dat het gezinsleven zo goed mogelijk verloopt: dat de kinderen een ritme houden, gezond eten en voldoende bewegen en dat ze hun huiswerk maken. We staan ook voor dilemma’s. Hoewel er wordt voorgeschreven om zoveel mogelijk thuis te werken, moet tegelijkertijd ook de gemeentelijke dienstverlening op peil blijven. Hoe doen we dat? Met ons staan honderden ondernemers voor dezelfde uitdaging. Het voelt onwerkelijk en machteloos. We zijn heel erg blij dat de regering zo snel heeft besloten om hen waar mogelijk tegemoet te komen in deze moeilijke tijd.

Er zijn ook dingen die ons verbazen. Zoals de vele verhalen en beelden over het hamstergedrag van mensen. Hoewel ons keer op keer verzekerd wordt dat de supermarkten echt niet leegraken, werkt het hamsteren kennelijk aanstekelijk. We willen er zelf heel bewust niet aan meedoen, maar je krijgt bijna het idee dat je wel moet. Niet omdat we bang zijn dat de supermarkten door het virus niet meer bevoorraad kunnen worden, maar omdat andere mensen zoveel kopen, dat normaal boodschappen doen bijna onmogelijk wordt.

En dan de verhalen over het milieu. Die verbazen ons in positieve zin. Dat de lucht al zo snel zoveel schoner is geworden nu er minder auto’s rijden en vliegtuigen vliegen. Dat er in veel grote steden geen smog meer hangt. Dat is toch wel weer heel positief nieuws. En ook iets dat we vast moeten houden voor na deze periode. Kortom, we maken iets mee wat we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Het is een bijzondere tijd, het is een zorgelijke tijd, maar het is ook een tijd van bezinning.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-