Coronavirus

Column: Bezinning

Publicatiedatum: 
14 apr 2020

We hebben de Paasdagen achter de rug. Voor velen van ons paasdagen om nooit te vergeten. Want juist het niet uitgebreid brunchen, lunchen of eieren eten met familie of vrienden en het niet afsteken van een paasvuur, maakten Pasen 2020 anders dan alle voorgaande paasdagen. We hopen dat u het desondanks toch gezellig heeft gehad in uw eigen kleine kring.

Vroeger, toen we jong waren, vierden we tijdens Pasen niet alleen de opstanding van Onze Lieve Heer, maar ook dat de vasten voorbij waren. We wisten niet hoe snel we onze snoeptrommeltjes leeg moesten eten en we genoten intens van die heerlijke zoete smaak van suiker. Van oudsher is de vastentijd vooral een tijd van bezinning. Er zijn vast mensen die dat nog altijd zo beleven, maar merendeel denkt daar tegenwoordig waarschijnlijk niet echt bewust over na. Dat is dit jaar een beetje anders. Want op de hoogstnoodzakelijke dingen na, ligt het sociale leven vrijwel volledig stil. We hebben geen feestjes, visites, uitstapjes en sportwedstrijden meer. Er zijn zelfs geen kerkdiensten meer. We zijn aan het werk, zorgen voor de kinderen, maken het huis schoon en besteden wat meer tijd aan het eten. Maar verder hoeven we niet zoveel. Dat maakt deze tijd noodgedwongen tot een tijd van bezinning en dat heeft ook wel weer wat. Naast alle berichten in de media over de voortgang van het virus, komen we dan ook steeds vaker verhalen tegen van filosofen of geestelijken die erop wijzen dat de manier waarop we tot voor kort leefden ook eigenlijk veel te gek was. Dat we onszelf voorbij renden en alsmaar meer wilden. En dat de positieve kant van corona is, dat we terug gaan naar de basis. Dat steeds meer mensen zich realiseren wat eigenlijk echt belangrijk is in het leven. En dat het mooi zou zijn als dat zo zou blijven.

Los van deze overpeinzingen is het voor velen van ons ook een zware tijd. Voor ouders die naast hun werk meester en juf moeten spelen. Voor mensen in de zorg die harder werken dan ooit. Voor ondernemers die hun bedrijven noodgedwongen moeten sluiten. Als gemeente draaien we misschien wel door, maar ook bij ons is alles anders. Het merendeel van onze medewerkers werkt thuis. Dat betekent dat we er in een recordtempo voor moesten zorgen dat er ook thuis gewerkt kán worden. De medewerkers die het nu iets minder druk hebben, springen nu bij op andere afdelingen. Wat eigenlijk wel weer een mooie kans is om eens ergens anders in de keuken te kijken.

Wat ons ook opvalt is dat steeds meer mensen gaan sporten. Overal zien we fietsers, wandelaars en hardlopers. Ook wijzelf zijn meer in beweging. We maken dagelijks een wandeling en pakken wat vaker de fiets. En dat voelt eigenlijk best lekker. Ondanks alles proberen we er met elkaar toch het beste van te maken. Wat zou het mooi zijn als we dat straks, als alles weer normaal is, vol kunnen blijven houden.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-