Coronavirus

Column: Bespiegelingen

Publicatiedatum: 
28 apr 2020

Maandag was onze koning jarig. Net als duizenden andere Nederlanders vierde ook hij zijn verjaardag in stilte, alleen met zijn eigen gezin. Het verschil met andere jaren was voor hem groter dan van welke jarige ooit. In plaats van vroeg opstaan, zich netjes aankleden en met zijn hele familie afreizen naar een plaats ergens in Nederland om daar de hele dag vermaakt te worden met oudhollandse spelen, dansjes en andere dolle dingen, bleef hij thuis. Hij kon uitslapen en kreeg misschien wel ontbijt op bed. Hoe zou zo’n thuisdagje er nu uitzien voor een koning, vroegen wij ons af.  Wie maakte zijn verjaardagsontbijt, hofdames of lakeien? Of zouden Maxima en de prinsesjes in alle vroegte een feestmaal voor hun koning hebben bereid? En wat stond dan op dat dienblad? Brood? Een bakje yoghurt met muesli? Of pannenkoeken en puddingbroodjes? Een oranje tompouce? We zullen het nooit weten. Net zoals we nooit zullen weten wat voor kadootjes hij kreeg. En of die dan zelf door de koningin zijn uitgezocht. Ziet u haar al dwalend door de winkelstraten van Den Haag, twijfelend tussen een dasspeld, een baardtrimmer of toch maar een leuk boek? Wij wel!

Koningsdag was de eerste dag van de meivakantie. Een vakantie die voor veel mensen minder vakantieachtig aanvoelt dan anders. Sinds je de keukentafel in gebruik hebt genomen als bureau, is het een beetje alsof je vakantie viert op je kantoor, zeg maar. We zien u al een tikje meewarig knikken. Want op het gemeentehuis is het toch alle dagen vakantie? Die opmerking en vele soortgelijke krijgen we op ieder feestje steevast naar ons hoofd. Nou, u heeft gelijk hoor. Als we eindelijk zijn uitvergaderd, als we klaar zijn alle bestemmingsplannen, zorgaanvragen, bezwaren, besluiten, wet- en regelgeving, begroting en alle andere dingen die gedaan moeten worden om onze gemeente draaiende te houden, dan hebben we inderdaad vakantie. ‘T is alleen jammer dat die vaak pas ’s avonds na een uur of tien begint en de volgende ochtend vroeg alweer is afgelopen, maar toch.

Maar waarom zouden we ons eigenlijk verdedigen. We kunnen veel beter meepraten. Want we hebben het leukste werk van de wereld. En dat 7 dagen per week, 24 uur per dag. Ook in de vakanties. Zeg nu zelf; wie kan er nu elke dag winkel in winkel uit lopen? De wethouder economie. En wie kan overdag genieten van de bloemen en bijen? De wethouder openbare ruimte. Wie kan weer terug naar de schoolbanken of gezellig koffiedrinken in het verzorgingshuis? De wethouder sociaal domein. Om nog maar niet te spreken van de burgemeester die koninklijk wuivend naar al haar inwoners urenlang over alle wegen in onze gemeente fietst. Nee mensen, wij spreken u niet tegen. Wij hebben nog steeds het allerleukste werk van de wereld. 

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-