Coronavirus

Column: Armoede

Publicatiedatum: 
24 okt 2017
We hebben het goed met ons allen. We wonen in grote huizen, voornamelijk koopwoningen, we hebben regelmatig een feestje en genieten wat af met elkaar. Dat is het beeld dat de buitenstaander van de gemeente Tubbergen heeft. Maar heeft iederéén het hier zo goed?

Tijdens een werkbezoek aan de Voedselbank leerden we dat er ook in Tubbergen inwoners zijn die gebruik maken van deze instantie. En dat betekent dat er dus ook hier mensen op de rand van de armoedegrens leven.

Hoewel we mede dankzij het tv-programma Schuldig weten dat het iedereen kan overkomen, is armoede vaak iets waar mensen zich voor schamen. Dat is begrijpelijk, zeker als je woont in een relatief welvarend dorp. De stap naar de Voedselbank is waarschijnlijk best groot en daardoor des te dapperder. Datzelfde geldt voor De Verjaardagsbox. Twee initiatieven die gedraaid worden door een grote groep vrijwilligers met het hart op de juiste plaats.

De Voedselbank en de Verjaardagbox zijn zomaar een paar voorbeelden van initiatieven die helaas nodig zijn, maar waarvan het fijn is dat ze bestaan. De Voedselbank is het bekendst: een instantie die mensen die het echt nodig hebben, ondersteunt met een wekelijkse doos boodschappen waarin de dagelijkse levensbehoeften te vinden zijn.

De Verjaardagbox is een initiatief van het Schuttersgilde, de SWDT, de armoedebestrijding van de gemeente en een grote groep vrijwilligers. Het is een uitkomst voor gezinnen die op de armoedegrens leven. Want dankzij de Verjaardagbox, gevuld met een taart van de plaatselijke bakker, slingers, ballonnen, cadeautjes en traktaties voor op school, is jarig zijn ook een feest voor kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Ook vanuit de gemeente zijn er allerlei mogelijkheden en regelingen, waardoor mensen mee kunnen doen of de oorzaak van de problemen worden aangepakt. Zoals Schuldhulpmaatje, waarin we nauw samenwerken met de kerken. Iedere donderdagmorgen in de oneven weken is er het Schuldhulpmaatje spreekuur, voor mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Als er meer ideeën leven, horen we dat graag!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-