Coronavirus

Column: Alles op zijn tijd

Publicatiedatum: 
13 mrt 2018
Donderdag was het Internationale Vrouwendag. Verrassend genoeg was het thema dit jaar niet specifiek gericht op de vrouw, maar op gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Gelijkwaardigheid in de zin van gelijke rechten voor man en vrouw op het gebied van politiek, de economie en het openbare leven. Die gelijkwaardigheid vinden wij een goed streven. Want er wordt nog veel te vaak geroepen dat vrouwen tegen het glazen plafond aanvliegen.

Daar is in het gemeentehuis, het toekomstige Glashoes gelukkig geen sprake van. Want onze grote roerganger is een vrouw en dat bevalt ons prima. Nu zouden we er natuurlijk uitgebreid op in kunnen gaan waarom dat zo goed bevalt, maar dat doen we niet, want dan zijn we niet meer gelijkwaardig. En we willen natuurlijk ook niet de schijn wekken dat het met een vrouw erbij opeens allemaal zoveel anders en beter is geworden dan toen we nog alleen met mannen aan tafel zaten.

We willen trouwens ook de schijn niet wekken dat het andersom is, want dan krijg je zo’n verhaal van ‘vroeger was alles beter’. Nee, eigenlijk heeft ieder tijdvak zo zijn eigen charmes. Elke periode kent ook zijn vernieuwing. We kijken nu misschien een beetje meewarig terug op de tijd van toen, maar wat waren we blij met onze cassetterecorder en zwartwit tv. En wat een luxe was het als je eenmaal je eigen telefoonlijn had en je niet meer naar de buren moest als je de dokter wilde bellen. Toen had je toch nooit kunnen bedenken dat we nu allemaal onze eigen telefoon zouden hebben, waarmee je behalve bellen ook muziek kan beluisteren, filmpjes bekijken en wat al niet meer.

Als de techniek zich net zo razendsnel blijft ontwikkelen als in de afgelopen honderd jaar, dan kunnen wij niet wachten om te weten welke snufjes wij in 2030 gebruiken. Dan hebben we misschien wel apparaten of toepassingen waarbij zelfs het meest luxe en geavanceerde mobieltje van nu verbleekt.

In het licht van die ontwikkelingen verheugen we ons nu ook alweer op de periode na de verkiezingen. Of wij daar dan nog aan deelnemen weten we natuurlijk niet, maar wat wel wel weten is dat er gewerkt gaat worden aan bestuurlijke vernieuwing. Met Mijn Dorp 2030 in het verschiet, waarbij er zoveel plannen en ideeën worden geopperd vanuit de samenleving, moeten we op een andere manier omgaan met besluitvorming. En dat is ook een mooie en spannende ontwikkeling. Waarbij we over een x aantal jaren misschien ook wel lachend terugkijken op de tijd dat er nog van alles beslist werd in het gemeentehuis. Ja, elke tijd heeft zo zijn eigen charmes.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-