Coronavirus

Column: Afscheid en een nieuw begin

Publicatiedatum: 
18 jun 2019

Na 17 jaar hebben wij vorige week afscheid genomen van onze gemeentesecretaris. Dat klinkt heel dramatisch en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het niet echt een afscheid is, want hij blijft in een andere functie werken bij Noaberkracht. Ook heeft geen van ons hem 17 jaar meegemaakt. Maar wel lang genoeg om hem te leren kennen als een opmerkelijk man, waarvan het meest opvallend zijn twee gezichten zijn.

In zijn werk is hij een serieuze beschouwende man, die vier keer nadenkt voordat hij iets zegt en dan nog bij voorkeur zijn mening niet echt geeft. Je kunt hem uittekenen in een lichtblauw overhemd en een zwart leren jasje, dat hij, en daar komt’ie; in zijn vrije tijd verruilt voor een zwart shirt van één of andere hardrockband, een oude spijkerbroek en klompen of gympen die al jaren met pensioen hadden moeten zijn. Dan blijkt hij een stuk spraakzamer en in het bezit van een flinke dosis humor. Een carnavalsvierder bij uitstek, waarbij hij ervan overtuigd is dat er geen mooiere en betere carnavalsvereniging is dan De Pin’n. Wij laten hem maar in die waan.

Hoewel de tegenstelling groot is, komen zijn twee persoonlijkheden samen in zijn filosofie ‘nevenheid als het kan, overheid als het moet’. Oftewel, de overheid moet er wel zijn om ervoor te zorgen dat het openbare leven in goede banen wordt geleid, maar waar het mogelijk is, moet de overheid vooral naast de inwoners staan en hen helpen hun dromen, plannen en ideeën te verwezenlijken. Zo af en toe gaf hij daarover een college aan zijn bestuurders, collega’s en medewerkers. Onder zijn toehoorders vond hij altijd wel een paar gelijkgestemde zielen. De beweging Mijn Dorp 2030 en met Maatschappelijk Akkoord is dan ook koren op zijn molen.

Vandaag, op het moment dat u deze krant leest, heeft zijn opvolger haar intrede gedaan. Jolande Scholten is haar naam, u ziet haar op de tekening bij dit verhaal, ze staat geheel links. Met haar komst is het aantal vrouwen in het college met nog eens 20 procent gestegen. We zijn benieuwd wie de opvolger is van onze wethouder die gedeputeerde wordt. Als dat ook een vrouw is, dan zal het college van de gemeente uit Tubbergen voor 80 procent uit vrouwen bestaan. Daarmee stijgen we ongetwijfeld een eind op de top 10 van de ‘vrouwelijkste colleges’ in ons land. Dat zou op zich wel toepasselijk zijn in een gemeente hoog scoort op allerlei landelijke lijstjes, variërend van de veiligste en gelukkigste tot de meeste varkens tellende en de eerste met glasvezel in het hele buitengebied. Kortom, de opvolging is een echte cliffhanger, zowel voor u als voor ons. Volgende week weten we meer!

Nieuwe cartoon
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-